Δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες smartphone έχουν αναρωτηθεί εάν η Google ακούει τις συνομιλίες τους καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα με στόχο την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.
Άλλωστε σε ποιον χρήστη κινητού τηλεφώνου δεν έχει συμβεί να συζητάει για το οτιδήποτε σε μία συνάντηση και έπειτα από λίγα λεπτά να του εμφανίσει αντίστοιχη διαφήμιση η Google;
H πρώτη σκέψη είναι πως το κινητό μας πιθανώς «κρυφακούει», αλλά όπως έχει αποκαλυφθεί, δεν είναι το smartphone που ακούει τις συνομιλίες αλλά η Google.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες ερχόμενοι αντιμέτωποι με την εμφάνιση διαφήμισης για το αντικείμενο που συζήτησαν αλλά δεν αναζήτησαν στο διαδίκτυο θεώρησαν ότι πρόκειται για κάποιο παιχνίδι περί συνωμοσίας.
Η Google όντως παρακολουθεί τις συνομιλίες των χρηστών και στη συνέχεια προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μια ρύθμιση στην ιστοσελίδα της Google που ονομάζεται «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου».
Πώς μας «ακούει» η Google
Ο τρόπος που η Google «κρυφακούει» τις συνομιλίες μας, γίνεται με τη βοήθεια του μικροφώνου. Συγκεκριμένα, όταν το μικρόφωνο του κινητού είναι συνεχώς ανοιχτό, προκειμένου να λειτουργούν οι υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας, η Google συγκεντρώνει υλικό για να προβάλλει στη συνέχεια διαφημίσεις, οι οποίες εκτιμούν ότι μας ενδιαφέρουν.
Όταν η λειτουργία αυτή είναι ενεργοποιημένη, τότε το κινητό καταγράφει αυτά που λέμε, προκειμένου να εντοπίσει «λέξεις – κλειδιά» τις οποίες θα επεξεργαστεί προκειμένου να υπακούσει στις εντολές που θα δώσουμε.
Οι ηχογραφήσεις αυτές, μάλιστα, αποθηκεύονται στο λογαριασμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Google για να μάθει η εταιρεία τον ήχο της φωνής και να βελτιώσει την ανταπόκριση στις εντολές σας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της πλατφόρμας, η συγκεκριμένη εφαρμογή συλλέγει και επεξεργάζεται διάφορα ηχητικά δεδομένα που αποκτά μέσα από το μικρόφωνο του κινητού ή του υπολογιστή.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η Google, αλλά και πολλές ακόμη τεράστιες τεχνολογικές εταιρείες, χρησιμοποιούν δεδομένα των χρηστών τα οποία αφορούν δημογραφικά στοιχεία χρηστών, ιστορικό αναζήτησης και φυσικά την τοποθεσία τους πάνω στον χάρτη.
Από την πλευρά της η εταιρεία έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν αξιοποιεί τα δεδομένα αυτά για διαφημιστικούς σκοπούς, αλλά μόνο για να κάνει τις υπηρεσίες της καλύτερες.
Τέσσερα βήματα για να μην «ακούει» η Google
Αρχικά, οι χρήστες οφείλουν να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία της ηχογράφησης, μέσα από την ιστοσελίδα της Google από υπολογιστή ή από κινητό (μέσω της εφαρμογής της εταιρείας.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια είναι τα εξής:
1. Είσοδος στον λογαριασμό της Google
2. Κλικ στην επιλογή» Δεδομένα και απόρρητο» (Data & Privacy).
3. Στην ενότητα «Ρυθμίσεις ιστορικού» (History Setings), κλικ στην επιλογή «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» (Web & App Activity).
4. Δίπλα στη «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity), ο χρήστης μπορεί να δει εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι επιλεγμένη ή όχι. Εάν ο χρήστης θέλει να την απενεργοποιήσει, αυτό γίνεται με κλικ πάνω της.
Έτσι ο χρήστης «κόβει τα φτερά» στη Google η οποία δεν θα έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να ακούει.
Πηγή: newbomb.gr