Ακόμα και εντός του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι 200 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ενώ στόχος είναι στο μέλλον να γίνουν ακόμα περισσότερες, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του αμερικανικού επιχειρηματικού κολοσσού. Το Κέντρο ετέθη πρώτο σε λειτουργία, μεταξύ των έξι αντίστοιχων που δημιουργεί η Pfizer σε όλο τον κόσμο κι απασχολεί ήδη προσωπικό 20-25 ατόμων, χωρίς να αποκλείεται να εξελιχθεί τελικά στο μεγαλύτερο από τα έξι hubs της εταιρείας, επισήμαναν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των ανθρώπων που ήδη απασχολούνται στο Κέντρο, κάποιοι προέρχονται από «brain gain», επέστρεψαν δηλαδή στην Ελλάδα από το εξωτερικό, ακριβώς επειδή τους προσφέρθηκε η δυνατότητα για επαγγελματική ανέλιξη στην πατρίδα τους.
«Θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλή κατάρτιση προκηρύσσονται τακτικά για το Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με καλές αποδοχές, και αναρτώνται στη σελίδα της Pfizer στο Linkedin» σχολίαζαν τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρουν τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, τα ερευνητικά της κέντρα, το οικοσύστημα δυναμικών και νεοφυών επιχειρήσεων που διαμορφώνεται και η γεωγραφική της θέση ως πύλης προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ήταν τα στοιχεία που λειτούργησαν υπέρ της επιλογής της πόλης ως έδρας του Κέντρου.
Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ξεναγήθηκε προ ημερών η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι. Την κα Λι υποδέχτηκε ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi). Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «το προξενείο των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις αμερικανικές επενδύσεις στην Θεσσαλονίκη και έχει επανειλημμένα εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία προωθεί την καινοτομία στο σημαντικό κλάδο της υγείας, ανοίγοντας πολλά υποσχόμενες προοπτικές. Με βάση τη Θεσσαλονίκη, το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας της Pfizer, αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της Pfizer, και θα είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα.
Η Pfizer θα δημιουργήσει ένα δίκτυο με τους συνεργάτες της και τις τοπικές κοινότητες, με σκοπό να παρέχει διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα. Το ψηφιακό κέντρο θα αναπτύξει τις απαραίτητες καινοτόμες λύσεις για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, οδηγώντας στην ανακάλυψη νέων θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών».
Μετά την επίσκεψη, η κα Λι δήλωσε: « Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε τέτοιες επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες να πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, μια ζωντανή φοιτητούπολη, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να χτίσουν την καριέρα τους».
Από την πλευρά του, ο κ.Γκαριμπόλντι επισήμανε ότι « έχουμε εντοπίσει ευκαιρίες για να δημιουργήσουμε καινοτομία και να επεκτείνουμε το ταλέντο μας σε διάφορους κλάδους και έχουμε δημιουργήσει ψηφιακούς “φάρους”, αλλιώς γνωστούς ως hubs, σε διάφορες τοποθεσίες που αξιοποιούν το περιβάλλον, το υπάρχον ανθρώπινο ταλέντο και ευθυγραμμίζονται ικανοποιητικά με τις άλλες δραστηριότητες και κλάδους της Pfizer για τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας»