Πληθαίνουν οι καταγγελίες για προβλήματα στον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που έγινε το Σάββατο 4 Μαρτίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 76.700 υποψηφίων. Δεν είναι όμως, λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για “ναυάγιο” του διαγωνισμού τόσο σε οργανωτικό όσο και σε διεπιχειρησιακό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή όπως υπογραμμίζει ο ταμίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης σε κάποια εξεταστικά κέντρα δόθηκαν διευκρινίσεις σε θέματα αλλά δόθηκαν αφού είχε αποχωρήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων, ενώ σε κάποια καθόλου.
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” o εκπαιδευτικός φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, πολλά πράγματα πήγαν στραβά στον διαγωνισμό και αυτό φάνηκε και από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Διαγωνισμού να “ακυρώσει ” στην πραγματικότητα τις 17 από τις 100 ερωτήσεις.
«Έγιναν εκπτώσεις χωρίς να υπάρχουν ορισμένα απαραίτητα προγράμματα στους παλιούς εκτυπωτές των σχολείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποια σχήματα σε ερωτήσεις στο κομμάτι των δεξιοτήτων να μην φαίνονται καθόλου».
Και παρόλο που θα έπρεπε να προβλεφθεί μια εξατομικευμένη διαδικασία για τους συμμετέχοντες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δουν τα συγκεκριμένα θέματα, η Επιτροπή αποφάσισε να πάρει ως σωστές όλες τις ερωτήσεις αυτές.
«Είναι σαν να πριμοδοτούνται οι πιο αδύναμοι» προσθέτει ο Χατζητέγας.
Οι απαντήσεις
Σύμφωνα με τις καταγγελίες υπάρχουν αρκετές απαντήσεις στα θέματα των σεναρίων στο κομμάτι των δεξιοτήτων που είναι διφορούμενες. Και αυτό γιατί οι ερωτήσεις σχεδιάστηκαν για να βαθμολογηθούν ποσοστιαία με τη διαβαθμισμένη λογική-από τις 4 απαντήσεις η μια είναι λάθος άλλες δύο είναι η λίγο πιο σωστές και η τέταρτη είναι ορθότερη -ωστόσο θα βαθμολογηθεί μόνο η σωστή απάντηση.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” πως το υπουργείο δεν φέρει ευθύνη για το διαγωνιστικό μέρος.
«Το υπουργείο έφτιαξε νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο έρχεται και πατάει ο διαγωνισμός »
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το υπουργείο στην οποία αναφέρεται πως δεν είναι δυνατόν «να εγκαλείται το υπουργείο για ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και για επιλογές που κάνει αυτή σε σχέση με τον διαγωνισμό ».
Tι απαντά ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάσης Παπαϊωάννου
“Το βασικό πρόβλημα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια εξέτασης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αφορούσε σε θέματα μαθηματικού συλλογισμού. Κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα εξεταστικών κέντρων δεν μπόρεσαν να αποδώσουν κρίσιμες γραμμοσκιάσεις πλαισίων που περιέχονταν σε 17 ερωτήσεις. Στα εξεταστικά κέντρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, αυτό έγινε αντιληπτό με καθυστέρηση και όταν ενημερωθήκαμε σχετικά ζητήσαμε να φωτοτυπηθούν εκ νέου με εντονότερη σκίαση. Σε ορισμένα κέντρα το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε έγκαιρα σε άλλα όμως όχι. Η απαίτηση για ίση μεταχείριση των υποψηφίων μας επέβαλε σε αυτές τις 17 από τις 100 ερωτήσεις να θεωρήσουμε όλες τις επιλογές ορθές έτσι ώστε να αποφευχθούν αδικίες εις βάρος των υποψηφίων που είχαν μη ευκρινείς γραμμοσκιάσεις.
Σε ότι αφορά την επιτήρηση, οι οδηγίες που μας δόθηκαν ήταν σαφείς και συγκεκριμένες όπως είθισται σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τα κινητά πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και στο πάτωμα και όλοι να παραδίδουν τα θέματα και όλα τα σχετικά έγγραφα φεύγοντας από την αίθουσα. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι οδηγίες αυτές τηρήθηκαν από τους επιτηρητές, όπως γίνεται πάντα στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η φάση της καταμέτρησης και της ταξινόμησης των απαντητικών φύλλων και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η σάρωση στα ειδικά μηχανήματα. Στο μεταξύ εξετάζουμε προσεκτικά ορισμένα ερωτήματα υποψηφίων για συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως πάντα κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις και όπου χρειαστεί θα δώσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις. Παρόλο τον πολύ μεγάλο αριθμό των υποψηφίων πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πολύ συντομότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση την εμπειρία από τους παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τον αριθμό των υποψηφίων.
Τελειώνοντας , θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία των γραπτών διαγωνισμών αλλά και των δεξιοτήτων ως εργαλείου για την αποτελεσματική στελέχωση Δημοσίου. Ο χρήσιμος διάλογος που αφορά οργανωτικά προβλήματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε υπονόμευση της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας του διαγωνισμού στα μάτια των διαγωνιζόμενων και όλων των πολιτών. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα ώστε το ΑΣΕΠ να κάνει το χρέος του όπως πράττει αδιαμφησβήτητα εδώ και χρόνια” τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάσης Παπαϊωάννου.
Πηγή: enikos.gr