Θέσεις εργασίας

Πώς θα προσληφθούν 20.000 μόνιμοι στο Δημόσιο

Το «πράσινο φως» για το πλάνο προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025 άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την ενίσχυση κομβικών φορέων του δημοσίου τομέα με νέο έμψυχο δυναμικό. Ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού, για τον οποίο εργάστηκαν πυρετωδώς τα επιτελεία του υπουργείου Εσωτερικών υπό την καθοδήγηση Λιβάνιου-Χαραλαμπογιάννη, είναι προσαρμοσμένος στις μεγάλες ανάγκες του δημοσίου και προβλέπει την πρόσληψη 19.181 νέων μόνιμων.

Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέπει, μεταξύ άλλων, 4.016 προσλήψεις στην Υγεία με στόχο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, 3.976 προσλήψεις στην Εθνική Άμυνα, 1750 προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία και 671 προσλήψεις στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 19.181 θέσεις σχεδόν οι μισές θα γίνουν εκτός των διαδικασιών ΑΣΕΠ. Σε αυτό το «πακέτο» προσλήψεων εντάσσονται για παράδειγμα οι 2.000 θέσεις ΕΠΟΠ, οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται μέσω των σχολών της ΕΛΑΣ, της Εθνικής Άμυνας και της Πυροσβεστικής, καθώς και οι θέσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη.

Μένουν ωστόσο, κάποιες χιλιάδες θέσεις οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν από τους επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για επιτυχόντες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι βρίσκονται στη δεξαμενή των επιτυχόντων και θα διοριστούν στους φορείς που βρίσκονται στη λίστα προσλήψεων του δημοσίου για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, για το διορισμό των συγκεκριμένων υποψηφίων αναμένεται η έκδοση δύο ξεχωριστών προκηρύξεων. Η μια θα αφορά του επιτυχόντες που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ η δεύτερη τους επιτυχόντες τεχνολογικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, πλην κάποιων ειδικών κατηγοριών, για τις βαθμίδες ΠΕ και ΤΕ, περνούν μόνο μέσα από τους πανελλήνιους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

Ο πρώτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023. Σε αυτόν συμμετείχαν περίπου 77.000 άτομα, ενώ οι επιτυχόντες ανήλθαν σε 14.875. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί από τη δεξαμενή των επιτυχόντων περίπου 6.000 άτομα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των επιτυχόντων που δεν έχει διοριστεί είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενώ μικρότερη είναι η επάρκεια σε προσωπικό Τεχνολογικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που ο φορείς δεν καταφέρουν να βρουν το απαραίτητο προσωπικό τεχνολογικής εκπαίδευσης από τη δεξαμενή επιτυχόντων του πρώτου πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα πρέπει να αναμένουν τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025.

Οι τομείς όπου θα γίνουν προσλήψεις το 2025 είναι οι εξής:

  • Στον τομέα της Υγείας, εγκρίθηκαν συνολικά 4.016 θέσεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την οποία υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις σε συνέχεια της περσινής έγκρισης 6.500 θέσεων.
  • Στην Εθνική Άμυνα εγκρίθηκε όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών και επιπλέον 2.000 επαγγελματίες οπλίτες.
  • Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δοθεί προτεραιότητα σε εξειδικευμένο προσωπικό και στα ανταποδοτικά. Μέριμνα για την κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στους μικρότερους δήμους.
  • Στην Κλιματική κρίση θα δοθεί έμφαση στο πυροσβεστικό σώμα. Όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών (330) συν εξειδικευμένοι πυροσβέστες επί θητεία (450 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων & Ειδικών Καθηκόντων), συν 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό στο σώμα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί κοκ).
  • Για την προστασία του Πολίτη αναμένονται 1050 προσλήψεις στις παραγωγικές σχολές (Δόκιμοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι) και 600 Ειδικοί Φρουροί. Πέραν αυτών, 100 θέσεις φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.
  • Στην Παιδεία θα γίνουν προσλήψεις μελών ΔΕΠ συμπεριλαμβανομένων των διορισμών σε πανεπιστημιακές και ιατρικές σχολές και νοσοκομεία. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα εγκριθούν διακριτά τον Μάιο 2025.
  • Στη Δικαιοσύνη θα προσληφθούν 100 δικαστικοί λειτουργοί και πλέον αυτών, 272 γραμματείς και λοιπό προσωπικό για την υποστήριξη της ταχύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων.
  • Στον τομέα της Κοινωνικής συνοχής και οικογένειας αναμένονται 372 θέσεις εργασίας για την ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου υπουργείου ενώ στον e-ΕΦΚΑ οι θέσεις εργασίας θα είναι 200.
  • Στην ΑΑΔΕ θα γίνουν 550 προσλήψεις ενώ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και ΡΑΑΕΥ, 60 και 61 αντίστοιχα.
  • Στις μεταφορές και συγκεκριμένα σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ αναμένεται να καλυφθούν 370 θέσεις εργασίας.

Τέλος, για την ενίσχυση των προξενικών αρχών θα γίνουν 100 προσλήψεις για την αγροτική πολιτική θα καλυφθούν 186 θέσεις εργασίας που θα κατανεμηθούν στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ