Στα μέσα Μαρτίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας αναζητούσε τρόπους να προσληφθούν λιμενοφύλακες για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Oικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη βρίσκεται σχετική εισήγηση του κ. Δρίτσα που αφορά την πρόσληψη λιμενοφυλάκων και ήδη έχει λάβει προφορική έγκριση η πρόταση αυτή από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Παράλληλα ο υπουργός Ναυτιλίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχει βρει τρόπο για προμήθεια σκαφών για το Λιμενικό Σώμα δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» σε ελληνικές εταιρείες ενώ μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να ανατεθεί σε εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος να απασχοληθούν στο Λ.Σ. ως τεχνικοί για να επισκευάζουν πλωτά μέσα.
Την Τετάρτη ο κ. Δρίτσας είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Σαϊτάκη κατά την οποία οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ζήτησαν, μεταξύ άλλων, «να εκκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για ενίσχυση της οργανικής δύναμης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με εξέταση της δυνατότητας απευθείας κατάταξης –καταρχήν 500 λιμενοφυλάκων, προς ενίσχυση των υπηρεσιών »πρώτης γραμμής», αλλά και όπου υφίσταται ανάγκη».
Επιπροσθέτως του προτάθηκε να «επαναλειτουργήσει η ιστορική Σχολή Λιμενοφυλάκων, ως παραγωγική Σχολή του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς αποτελεί μία έτοιμη προς χρήση εκπαιδευτική υποδομή, που θα εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους και θα συμβάλει τα μέγιστα στην εκπαίδευση των νέων στελεχών.»
Στην ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ αναφέρεται ότι «ο υπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για την πορεία κάθε ενός από τα προαναφερόμενα ζητήματα, θέτοντας καταρχήν το σύνολο επίλυσής τους, στην προηγούμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές».
Πιο συγκεκριμένα τους ενημέρωσε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει, ως ένα πρώτο βήμα, η διαδικασία πρόσληψης 276 Λιμενοφυλάκων (απεστάλη σχετική πράξη στο Υπουργείο Οικονομικών), για την άμεση ενίσχυση κυρίως των Λιμενικών Αρχών »πρώτης γραμμής», ενώ το δεύτερο βήμα θα είναι η αύξηση της Οργανικής Δύναμης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (τέλη 2016 – αρχές 2017)».
Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξετάζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος και τις βαθμίδες των στελεχών που θα εισάγονται προς εκπαίδευση και προχωρά «με σύντομες διαδικασίες η επαναλειτουργία της Σχολής Λιμενοφυλάκων, ως Παραγωγικής Σχολής των νέων συναδέλφων».