Τα στοιχεία για την ανεργία είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν μια έντονα πτωτική πορεία ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης των νέων, τα οποία επιβάλλουν ειδικά μέτρα.
Το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο», κινείται σε αυτήν τη λογική και το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης εισφορών, δηλαδή το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα αν και ξεκίνησε μάλλον “χλιαρά”, αποδείχθηκε “λίρα εκατό” για τους κλάδους που δοκιμάστηκαν από την πανδημία, εξ ου και η απόφαση να αυξηθεί το κονδύλι για να καλυφθούν άλλες 50.000 θέσεις εργασίας.
Έτσι, ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος (345 εκατ. Ευρώ), αυξάνεται κατά 169 εκατ. ευρώ. Η βασική του λειτουργία είναι η επιδότηση επί 6 μήνες όλου του μη μισθολογικού κόστους που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική ρήτρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας συμφωνα με το iefimerida.gr.
Στο προσκήνιο οι κλάδοι που «γονάτισε» η πανδημία
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέσω του προγράμματος βρήκαν δουλειά πάνω από 81.000 άνεργοι, εκ των οποίων οι 8.037 – ο ένας στους 10 δηλαδή- ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, 55.000 περίπου εργαζόμενοι κάνουν σήμερα χρήση αυτού του προγράμματος, χωρίς να είναι γνωστό αν οι υπόλοιποι από τους 81.000 εργαζόμενους εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς επιδότηση ή αποχώρησαν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάνω από τις μισές θέσεις που μπήκαν στο πρόγραμμα αφορούν σε εστίαση, καταλύματα, μεταφορές, λιανικό και χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες υγείας, δηλαδή κλάδους που «γονάτισαν» από την πανδημία, ενώ καταγράφηκε ενδιαφέρον κι από κλάδους όπως η βιομηχανία τροφίμων, όπου η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης απαίτησε περισσότερα εργατικά χέρια.
Στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 18/9/2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.
Από την 19/6/2021 και εφεξής, στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 31/3/2021, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.