Εστιασμένα σε τρεις ευάλωτες εργασιακά ομάδες, στις γυναίκες, στους νέους έως 29 ετών και στους ηλικιωμένους –τουλάχιστον άνω των 55 ετών ανέργους– είναι τα προγράμματα απασχόλησης της αρμόδιας Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥΠΑ).
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ» δείχνουν πως τουλάχιστον 6 στα 10 προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή και εξακολουθούν να «τρέχουν» από το καλοκαίρι του 2019 έως και σήμερα, αφορούν γυναίκες, σχεδόν ένα στα δύο καλύφθηκε από νέους σε ηλικία ανέργους, μεταξύ 15 και 29 ετών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 18%, αφορά ανέργους σε μεγαλύτερη ηλικία, που όπως φαίνεται είναι και η πλέον «σκληρή» ομάδα για να ενταχθεί στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Αναλυτικά, την τελευταία πενταετία (2019-2025) η ΔΥΠΑ έχει υλοποιήσει 55 προγράμματα απασχόλησης εκ των οποίων τα 29 είναι προγράμματα νέων θέσεων εργασίας (επιχορήγησης επιχειρήσεων και ολοκληρωμένες δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων), 9 προγράμματα αφορούν τη νέα επιχειρηματικότητα (προγράμματα νέων ελεύθερων επαγγελματιών), 7 είναι ειδικά προγράμματα και 10 είναι προγράμματα προεργασίας ή απόκτησης εργασιακής – επαγγελματικής εμπειρίας. Από τα ανωτέρω 55 προγράμματα, τα 42 προήλθαν έπειτα από νέες προκηρύξεις, τα 4 αφορούν τροποποιήσεις παλαιότερων προγραμμάτων και τα 9 αφορούν προγράμματα που είχαν προκηρυχθεί αλλά συνεχιζόταν η υλοποίησή τους κατά το διάστημα αναφοράς.
Από τους συνολικά 220.255 ωφελουμένους, οι 134.424, ή 61% του συνόλου, ήταν γυναίκες.
Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ» φαίνεται ότι από τους συνολικά 220.255 ωφελουμένους, οι 134.424, ή 61% του συνόλου, ήταν γυναίκες. Τα 103.803 άτομα από αυτά που συνολικά συμμετείχαν στα προγράμματα ήταν νέοι, ηλικίας έως 29 ετών, ενώ υπήρχαν και 40.267 ωφελούμενοι, που αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου, ηλικίας από 55 ετών και άνω. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων (77.239 άτομα) ήταν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών (μακροχρόνια άνεργοι).
Η συγκεκριμένη στόχευση των προγραμμάτων είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην ελληνική αγορά εργασίας, όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ και η ανεργία των γυναικών διαμορφώθηκε στο 11,9%, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, πολύ ψηλότερα όμως σε σχέση με το 7,6% των ανδρών αλλά και το 5,8% της Ε.Ε.
Αντίστοιχα, στους νέους, είναι ενδεικτικό ότι το 45% δεν συμμετέχει στην αγορά εργασίας, ενώ υπάρχει ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό της τάξης του 16% που δεν συμμετέχει ούτε σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης ή στην εκπαίδευση.
Ειδική αναφορά στο πρόγραμμα για τους άνω των 55 ετών ανέργους που υλοποιείται σε φορείς του Δημοσίου έκανε χθες και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως από το βήμα του συνεδρίου των Δελφών, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν προσφερθεί 32.500 θέσεις εργασίας, με το συνολικό κόστος του προγράμματος να έχει υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ.