Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.
Η συζήτηση έκλεισε με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, και τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, επειδή δεν βρίσκει χώρο για αντιπολίτευση, καταλήγει να λέει «ψέματα» για τους μετακλητούς.
Ο αριθμός των μετακλητών, πλην των συνεργατών των δημάρχων, έχει μειωθεί σημείωσε ο κ. Βορίδης, δίνοντας στη Βουλή τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου του υπουργείου Εσωτερικών. Οι μετακλητοί (εκτός ΟΤΑ) ήταν 1.081 επί ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018 και 910 επί ΝΔ το 2020 είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε: Οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών από 580 μειώθηκαν σε 566, ενώ αυξήθηκαν οι μετακλητοί των δημάρχων από 1.012 σε 1.518. Συνολικά, το σύνολο των μετακλητών, το 2018 ήταν 2.673, και το 2020 ήταν 2.994. Εξήγησε ότι η αύξηση προξενείται «από τη δυνατότητα που δώσαμε ως Βουλή στους δημάρχους, να έχουν συνεργάτες για να κάνουν δουλειά τους».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, είπε ότι επί ΝΔ οι μισθοί των μετακλητών αυξήθηκαν έως 70%, ενώ ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Π. Πολάκης, είπε ότι ο κ. Βορίδης δεν προσμετρά τους μετακλητούς της γραμματείας της πρωθυπουργίας, που όπως είπε αυξήθηκαν από 140 επί Α. Τσίπρα σε 500 επί Κ. Μητσοτάκη, καθώς και τους μετακλητούς του υπουργείου Μετανάστευσης και τους μετακλητούς της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είναι 350.
Ανταπαντώντας, ο κ. Βορίδης μίλησε για καταιγισμό ψεμμάτων από την αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικότερα για τους μετακλητούς της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης είπε ότι είναι μόνο 100, όπως «φαίνεται από το ΦΕΚ της σύστασής της» και ότι περιλαμβάνονται στους 910 που ανέφερε νωρίτερα.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη συμπολίτευση, ενώ καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, πλην της Ελληνικής Λύσης που δήλωσε «παρών». Σημειώνεται ότι σειρά άρθρων που βελτιώθηκαν μετά από τη συζήτηση στη Βουλή (πχ για μοριοδότηση των ξένων γλωσσών και της εμπειρίας) υπερψηφίστηκαν με ευρύτερη πλειοψηφία.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/yperpsifistike-nomoshedio-eksyghronismo-proslipseon-dimosio