Αισιοδοξία για την φετινή πορεία της κρουαζιέρας εκφράζει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου καθώς, μετά από δύο δύσκολα χρόνια πανδημίας, το κλίμα αλλάζει διεθνώς και το λιμάνι της πρωτεύουσας της Κρήτης περιλαμβάνεται στα προγράμματα μεγάλων εταιρειών, “μεγαθήρια” των οποίων αναμένεται να το προσεγγίσουν, φέρνοντας δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.
Την ίδια ώρα, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού προετοιμάζονται για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν τον Μάρτιο, με τα στοιχεία να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Κρήτη, αλλά να προδιαγράφουν μία ακόμη σεζόν, η οποία θα χαρακτηριστεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Την εκτίμηση ότι οι επισκέπτες κρουαζιέρας στο Ηράκλειο δεν θα πέσουν κάτω από 200.000 το 2022 έκανε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Μηνάς Παπαδάκης. Όπως ανέφερε, πέρυσι στο λιμάνι του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν 118 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων που μετέφεραν 120.000 επιβάτες, από τους οποίους οι 82.000 ήταν Γερμανοί. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, φέτος οι προσεγγίσεις θα διπλασιαστούν και αναμένεται να φτάσουν τις 240. Μάλιστα, θα προέρχονται από διαφορετικές εταιρείες και αναμένεται να φέρουν περισσότερων εθνικοτήτων τουρίστες. Αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι σημαντικό καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί από τους επισκέπτες κρουαζιέρας επιστρέφουν στις πόλεις που επισκέπτονται για να τις γνωρίσουν καλύτερα.
Μεταξύ άλλων, μέσα στο 2022 αναμένονται στο λιμάνι του Ηρακλείου 30 προσεγγίσεις από την MSC, με κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 3.000 επιβατών, 15 από την Viking και ισάριθμες από την Costa Venezia, η οποία έρχεται με πλοία χωρητικότητας άνω των 5.000 επιβατών, 20 από την TUI και 53 από την Celestyal.
Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, το 2019 έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου 300.000 επιβάτες κρουαζιέρας. Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι το 2022 παγκοσμίως οι προσεγγίσεις θα φτάσουν το 95% εκείνων του 2019. Πιο συγκρατημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα αγγίξει το 70% του 2019.
Βεβαίως, τους παράγοντες της κρουαζιέρας προβληματίζει η πορεία της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης “Όμικρον”, η διαχείριση της οποίας εντός των κρουαζιερόπλοιων ενδέχεται να προβληματίσει. Ωστόσο, με την αισιοδοξία που δημιουργούν οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις, οι τοπικοί φορείς προετοιμάζονται για την υποδοχή των τουριστών. Ήδη σε δύο συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων τέθηκε η ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους επισκέπτες της κρουαζιέρας που φτάνουν στο λιμάνι του Ηρακλείου να επισκέπτονται την πόλη, αλλά και την ενδοχώρα. Έχει παρατηρηθεί ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Σαντορίνη και στην Μύκονο, όπου το 95% των επιβατών κατεβαίνει από το κρουαζιερόπλοιο, το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηράκλειο υπολείπεται σημαντικά. Ήδη εξετάζονται σενάρια, όπως η δημιουργία ιnfooint, η διάθεση εκπτωτικών κουπονιών κ.α.
Αυξάνονται οι κρατήσεις
Στο μεταξύ, στον “αστερισμό” της πανδημίας εξακολουθούν να κινούνται οι κρατήσεις και η ζήτηση τουριστικών πακέτων στην Κρήτη. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Βλατάκης, εδώ και τέσσερις εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων – αν και με ροή χαμηλή – από τη Μεγάλη Βρετανία και από τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ “σφιγμένες” παραμένουν οι αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό αποδίδεται κατ’ αρχάς στη διαπίστωση ότι η “Όμικρον” αν και πιο μεταδοτική προκαλεί ηπιότερη νόσηση και αφετέρου στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις χώρες προέλευσης.
Οι πρώτες αφίξεις πτήσεων στην Κρήτη αναμένονται τον Μάρτιο, ωστόσο ημερομηνία – ορόσημο για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν θα είναι το Καθολικό Πάσχα. Όπως εκτίμησε ο κ. Βλατάκης, η φετινή χρονιά, εκτός απροόπτου, θα είναι καλύτερη από την περυσινή, όμως δεν θα φτάσει τα επίπεδα του 2019. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα είναι μια σεζόν για γερά νεύρα, καθώς αν και το ενδιαφέρον για την Κρήτη είναι μεγάλο, δεδομένου του καλού “προσώπου” υγειονομικής και γενικότερης ασφάλειας που έχει επιδείξει ως τώρα, οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής.