Και η φετινή καλοκαιρινή σεζόν κινδυνεύει να χαθεί, προειδοποιεί η Capital Economics, εξαιτίας της εμφάνισης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και της αργής προόδου που κάνουν οι χώρες της Ευρωζώνης στους εμβολιασμούς. «Αυτό θα επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και θα καθυστερούσε σημαντικά την ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», τονίζει ο οικονομολόγος του οίκου, Jack Allen-Reynolds.
Όπως εξηγεί η Capital Economics, οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς σημαίνουν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενδεχομένως να χρειάζεται να ισχύσουν για περισσότερο καιρό στην Ευρωζώνη, από ό,τι αλλού. Ενώ ακόμα και εάν τα lockdowns χαλαρώσουν σε εθνικό επίπεδο, οι απαγορεύσεις στα ταξίδια στο εξωτερικό θα μπορούσαν να θέσουν την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν της Ευρώπης σε κίνδυνο.
«Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου έχουν τα περισσότερα να χάσουν», σημειώνει ο Allen-Reynolds. Η ανάκαμψη των οικονομιών αυτών εξαρτάται άμεσα από την άρση των περιορισμών στα ταξίδια πριν από το καλοκαίρι, τονίζει.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η Ισπανία αντιμετωπίζει τους περισσότερους κινδύνους, ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών σε σχέση με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Βέβαια, η Capital Economics θεωρεί ότι ένα μέρος από τα τουριστικά έσοδα που θα χαθούν θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις πρόσθετες δαπάνες των ντόπιων, οι οποίοι υπό διαφορετικές συνθήκες θα επέλεγαν να πάνε στο εξωτερικό για διακοπές.
Όμως, αυτή είναι μία τάση που θα μπορούσε να βοηθήσει το Βέλγιο και τη Γερμανία, αλλά δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι και οι πιο ευάλωτες.