Οι θετικές επιδόσεις της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι στην Ελλάδα, που ενισχύθηκε σημαντικά τη προηγούμενη χρονιά, ανεβάζουν τις προσδοκίες φορέων και επιχειρηματιών του κλάδου για μια “δυνατή” φετινή τουριστική σεζόν.
Στο εννεάμηνο, σύμφωνα με τις οριστικές μετρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος , η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν αυξημένη κατά 61 ευρώ (12,3%), φτάνοντας τα 559 ευρώ από 498 ευρώ το 2018. Την ίδια περίοδο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καταγράφουν άνοδο 14,1%, στα 16,1 δισ. ευρώ, ενώ οι αφίξεις έφτασαν τα 28,8 εκατ., ενισχυμένες κατά 1,7%.
Σημειώνεται πως η ΤτΕ έχει δημοσιεύσει στοιχεία μέχρι και το δεκάμηνο, σύμφωνα με τα οποία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 13,1%, φθάνοντας τα 17,5 δισ. ευρώ.
Οι φετινές εκτιμήσεις
Οι προκρατήσεις που έχουν ήδη οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού, καθώς ξεκινούν από το Νοέμβριο και διαρκούν μέχρι το Μάρτιο, δείχνουν πως η άνοδος του Τουρισμού στην Ελλάδα, θα συνεχιστεί και αυτή τη σεζόν.
Αν και φορείς του κλάδου δεν έχουν προβεί ακόμη σε προβλέψεις- στόχους για την εξέλιξη της χρονιάς, τα μηνύματα που φτάνουν είναι θετικά και δείχνουν ανοδική ζήτηση από αγορές όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία και οι ΗΠΑ.
Καλύτερη εικόνα ΄όμως για το πώς θα εξελιχθούν οι αφίξεις της νέας χρονιάς εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί γύρω στον Μάρτιο, μετά και τη διεθνή έκθεση του Βερολίνου.
Στόχος πάντως των επομένων ετών για το υπουργείο Τουρισμού είναι η μονοψήφια αύξηση των αφίξεων και η διψήφια αύξηση των εισπράξεων. Παράλληλα ετοιμάζεται στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού, με ορίζοντα δεκαετίας.
Σε νότιο Αιγαίο και Κρήτη η “μερίδα του λέοντος” από τα τουριστικά έσοδα το 2019
Τα στοιχεία της ΤτΕ δίνουν εικόνα, πέρα από τα συνολικά έσοδα και τις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, και ανά περιφέρεια για τις επιδόσεις των Τουρισμού τη χρονιά που πέρασε.
Σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 16,1 δισ ευρώ που μάζεψε το “καλάθι’ του Τουρισμού την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο πέρσι προέρχονταν από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη. Η πρώτη περιφέρεια συγκέντρωσε 4,7 δισ. ευρώ, ενώ η Κρήτη 3,2 δισ. Αμφότερες αναδεικνύονται “πρωταθλήτριες” και στο σκέλος των διανυκτερεύσεων από ξένους επισκέπτες. Πρόκειται εξάλλου για προορισμούς με σταθερά αυξητική ζήτηση, μεγάλο μέρος στα προγράμματα των tour operators και σημαντικό μερίδιο από τις νέες επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα τέλος με την ΤτΕ, από τις 206 χιλιάδες διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σημειώθηκαν 48 χιλιάδες και στην Κρήτη 38 χιλιάδες. Ακολούθως στην κεντρική Μακεδονία σημειώθηκαν 37 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, στην Αττική 26 χιλιάδες και στα νησιά του Ιονίου 22 χιλιάδες.
Πηγή: capital.gr