Θετικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό το 2022, όπως είπε από το Ηράκλειο, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που συμμετείχε σε ημερίδα που έγινε με τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και της Πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», με επίκεντρο τη σύνδεση της οικονομίας τής φιλοξενίας με την οικονομία της παραγωγής.
Η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι είναι αισιόδοξη και πως οι ξενοδόχοι και οι tour operators δίνουν στοιχεία πολύ ενθαρρυντικά. «Όσοι έχουν τον παλμό των πρώτων προκρατήσεων μας λένε ότι είναι αυξημένες κατά 30%, ενώ σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός και των κρατήσεων. Τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα από τις παραδοσιακές αγορές μας όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά βέβαια δεν σταματάμε να διεκδικούμε και νέες αγορές» είπε η υφυπουργός Τουρισμού η οποία εξέφρασε την αγωνία της για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με φόντο τις εξελίξεις, διευκρινίζοντας ότι ο τουρισμός επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή των προτιμήσεων στην μετά covid εποχή που δείχνουν οι ταξιδιώτες, γεγονός που απαιτεί -όπως τόνισε- ένα στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετίας.
«Το υπουργείο Τουρισμού και με το σήμα επισκέψιμου οινοποιείου αλλά και με το σήμα επισκέψιμου ζυθοποιείου, τυροκομείου και ελαιοτριβείου -που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και θα γίνει πολύ σύντομα πράξη μέσα από ΚΥΑ- θα ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων για επισκεψιμότητα, που θα αυξήσει και τα έσοδα στο λιανικό κομμάτι αλλά και θα εμπλουτίσει την εμπειρία του επισκέπτη. Συνεχίζουμε με τα συνέδρια οινοτουρισμού, ένα από τα επόμενα συνέδρια θα είναι μάλιστα στην Κρήτη, ενώ δημιουργείται και ένα site στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία που έχουν το σήμα του τουρισμού» είπε η κυρία Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι προωθείται Εθνικό Συμβούλιο Οινοτουρισμού
Σημείωσε, ακόμη, ότι 17 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε στο κομμάτι του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας. «Μέσα από ένα ειδικό οργανισμό διαχείρισης προορισμού που θα βοηθάει την αυτοδιοίκηση, πάντα με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να προωθηθούν και αυτού του είδους οι συνεργασίες» ανέφερε ενώ επισήμανε ότι διαμορφώνεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός δεκαετίας που παρουσιάστηκε ήδη στον πρωθυπουργό, «για να μπορούμε και με όρους βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού να μιλάμε για μια χρυσή δεκαετία που η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί».
Ο Στ Αρναουτάκης
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην ημερίδα της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλειου με θέμα « Σύνδεση της οικονομίας της Φιλοξενίας με την οικονομία της Παραγωγής» στο Ξενοδοχείο Aquila Atlantis,αναφέρθηκε στην υλοποιούμενη στόχευση της Περιφέρειας που στηρίζεται στην συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάδειξη της Κρήτης, ως προορισμού για τους ανθρώπους που αναζητούν τα ιδιαίτερα διατροφικά πρότυπα.
Ο Περιφερειάρχης αφού καλωσόρισε την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη και τους παρισταμένους εκπροσώπους του Τουρισμού, τόνισε ότι,θα πρέπει ενωμένοι όλοι να επενδύσουμε στο τρίπτυχο, Ταυτότητα -Ποιότητα-Ανταγωνιστικότητα, ενώ συνεχάρη τους οργανωτές της ενδιαφέρουσας ημερίδας, λέγοντας:” με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στη σημερινή Ημερίδα, που σκοπό έχει να ενισχύσει τις γέφυρες συνεργασίας, ανάμεσα στους επιχειρηματίες του τουρισμού, τους παραγωγούς των προϊόντων, τους μεταποιητές και τους βιοτέχνες. Πρόκειται για μια συνάντηση που έρχεται να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην προσπάθεια που συνεχίζουμε να καταβάλλουμε στην Περιφέρεια, για την ανάδειξη της Κρήτης, ως προορισμού για τους ανθρώπους που αναζητούν τα ιδιαίτερα διατροφικά πρότυπα.”
Ειδικότερα ο κ Αρναουτάκης ανέφερε, ότι ως Περιφέρεια Κρήτης, σχεδιάζουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, με επίκεντρο τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και τρεις στόχους:
• Την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας,
• Την προστασία του τουριστικού προϊόντος,
• Και τη στήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, μέσα σε αυτό το πλαίσιο η αλληλεπίδραση τουρισμού και πρωτογενή τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας, αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης.Η προσαρμογή στο σύγχρονο καταναλωτικό πρότυπο απαιτεί πιστοποίηση των προϊόντων, για να γνωρίζει ο καταναλωτής την πορεία από τον «αγρό μέχρι το πιάτο του».
Ο κ Αρναουτάκης με αυτά τα δεδομένα, αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρολο της λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει προχωρήσει ήδη στην πιστοποίηση περισσότερων των 1000 προϊόντων, αλλά και δεκάδων επιχειρήσεων και εστιατορίων. Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο στόχος είναι κοινός για όλους μας να αναδείξουμε την Κρήτη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως το σημείο συνάντησης οικονομικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικής κληρονομιάς, γαστρονομίας και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας. Επίσης να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι τα προϊόντα της Κρητικής γης αποτελούν «την κιβωτό της Κρητικής ιδιαιτερότητας και ψυχής».