Γιατί ανεβάζει τώρα τον πήχη των εσόδων ο κλάδος – Για τουριστικά έσοδα που «θα μπορούσαν να φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ φέτος», κάνει λόγο ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO του ομίλου Sani/ Ikos κ. Α. Ανδρεάδης
Το απρόσμενο «ράλι» του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι σε συνδυασμό με το διψήφιο ποσοστό αύξησης της Μέσης κατά Κεφαλή Δαπάνης ανεβάζουν τώρα ακόμη περισσότερο τον στόχο για τα τουριστικά έσοδα της φετινής χρονιάς σε νούμερα που καλύπτουν ακόμη και το πιο θετικό σενάριο στο ξεκίνημα της σεζόν.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν κορυφαία στελέχη της αγοράς, υπό την προϋπόθεση, πάντα να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις με την πανδημία μέσα στο φθινόπωρο, το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος , από τη ΔΕΘ ανέφερε ότι ήδη ο στόχος του 50% του 2019 έχει «πιαστεί», ενώ και ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας καλός μήνας, περισσότερο για τη Νότια Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών.
Η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση όμως έρχεται δια στόματος του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Sani/Ikos και επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: «Τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ φέτος», δήλωσε χαρακτηριστικά στα κοινωνικά δίκτυα ο ίδιος, νούμερο το οποίο ουδείς μπορούσε να φανταστεί, μόλις ένα τρίμηνο πρίν, τον περασμένο Ιούνιο, όταν το ξεκίνημα της σεζόν ήταν «χλιαρό».
Από πλευράς του ΣΕΤΕ, στο ξεκίνημα της σεζόν, τον Μάιο και με τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου, ο πήχης για ένα ρεαλιστικό σενάριο ήταν για ένα 40% των εσόδων του 2019, ή αλλιώς κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 18,2 δισ. ευρώ προ διετίας, ενώ ο στόχος του 50% ή αλλιώς στα 9 δισ. ευρώ θεωρούνταν παραπάνω από ικανοποιητικός. Τώρα και με τα δεδομένα του Αυγούστου, ο πήχης για το νέο στόχο ανεβαίνει όχι μόνο από το 50% αλλά ακόμη και πάνω από το 60% (ποσοστό που μεταφράζεται σε διψήφιο νούμερο που μπορει να αγγίξει και τα 11 δισ. ευρώ) με ό,τι θετικό αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Εξ’ ού και σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη σε αυτή την περίπτωση «το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 6%». Ο ίδιος, πέραν των υψηλών πληροτήτων και αφίξεων του Αυγούστου που ενισχύουν τα έσοδα, έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη και την παράμετρο της σημαντικής αύξησης της δαπάνης ανά άφιξη κατά 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 φέτος, με την προσέλκυση υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκεπτών που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό μεταξύ άλλών και στην έλλειψη επιλογών, με κλειστούς πολλούς διεθνείς προορισμούς και περιορισμένη την κρουαζιέρα.
Τα μηνύματα του φθινοπώρου
Δεδομένου ότι οι συνθήκες της πανδημίας είναι δυναμικές, μία ακόμη θετική, τελευταία εξέλιξη για τα ταξίδια του φθινοπώρου στη χώρα μας έρχεται από το εξωτερικό και δή τη Γερμανία: Δημοφιλείς προορισμοί των Γερμανών στην Ελλάδα, σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη βγαίνουν τώρα (από 12/9) εκτός της λίστας υψηλού κινδύνου, σε συνέχεια σχετικής απόφασης Ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών και του Ινστιτούτου Robert Koch.
Η ένταξη προορισμών όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κώς, η Μύκονος, η Νάξος στη λίστα υψηλού κινδύνου (πράγμα που σημαίνει καραντίνα στην επιστροφή για τους ανεμβολίαστους) ίσχυε από τις 22 Αυγούστου για τους Γερμανούς που παραμένουν κι εφέτος πρώτη εθνικότητα όσον αφορά τους εισερχόμενους τουρίστες. Έστω κι αν η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρέασε ουσιαστικά –εκτός από λίγες τελικά περιπτώσεις- τις αφίξεις από τη Γερμανία το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και το πρώτο διάστημα του Σεπτεμβρίου, δεν παύει να λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία των ταξιδιωτών σε μία σεζόν που οι κρατήσεις πραγματοποιούνται την τελευταία στιγμή.
«Το Νότιο Αιγαίο πρωταγωνιστεί στις διανυκτερεύσεις για άλλη μια χρονιά. Το ζητούμενο είναι να ευημερουμε και να πάμε μπροστά», ανέφερε από τη ΔΕΘ ο κ. Τάσιος, προσθέτοντας ότι οι καλές επιδόσεις φέτος «είναι μια ανάσα επιβίωσης για να πάμε σε ένα κανονικό 2022». Ο ίδιος σημείωσε ότι χάρη στο κράτος και τη βοήθεια προς τους επαγγελματίες πέτυχε η χώρα μας αρκετά υψηλά επίπεδα στον τουρισμό. «Το κουδούνι του κινδύνου υπάρχει πάντα ωστόσο στις υποδομές μας και αυτές πρέπει να είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ. «Είναι μια χρονιά που μας έδωσε δυστυχώς πάλι ένα δίδαγμα ειδικά φέτος τον Αύγουστο, ότι οι υποδομές δεν επαρκούν και αυτό νομίζω ότι είναι οριζόντιο πρόβλημα σε όλους τους προορισμούς. Αν θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, αυτό πρέπει να είναι το «στοίχημα» της επόμενης μέρας».