Τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στον τουρισμό της Ελλάδας περιμένει να δει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Πρέπει να στηρίξουμε τους άμαχους, τα παιδάκια και τις οικογένειες. Άυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία εν έτη 2021 δείχνει ότι δεν μπορυμε να γνωρίζουμε τί θα γίνει στη συνέχεια. Πρέπει να διδαχθούμε από τις κρίσεις, είναι ότι πρέπει να μιλάει κανείς λιγότερο και να αναλύει τα στοιχεία περισσότερο», δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό
«Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. 25% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσουν τα τουριστικά ρεύματα προς την Ελλάδα, είχαμε 400.000 τουρίστες από την Ουκρανία και εάν η ακρίβεια που προκύπτει από την ενέργειακή κρίση θα επηρεάσει το κομμάτι της μετακίνησης των ταξιδιωτών και εάν αυτό θα μετακυληθεί στον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
«Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να καλύψουμε τα όποια κενά υπάρξουν, εάν υπάρξουν. Εάν κοιτάξουμε τα στοιχεία των κρατήσεων, αεροπορικών εισιτηρίων και της βούλησης που υπάρχει σε πιο μεγάλες αγορές, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά»,
«Κάνουμε ότι μπορούμε για να αυξήσουμε τις δυνατότητες να φιλοξενήσουμε κόσμο σε πιο μεγάλη διάρκεια, πιο “υψηλού επιπέδου” τουρίστες, που σημαίνει μεγαλύτερο συνάλλαγμα στη χώρα. Μπορούμε να ανέβουμε γεωμετρικά από τον Απρίλιο, και μπορούμε να έχουμε τουρισμό μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022», συμπλήρωσε.
«Ο κόσμος θα ταξιδέψει με λιγότερα υγειονομικά πρωτόκολλα»
«Οι πρώτες πτήσεις από ΗΠΑ έρχονται από τις 7 Μαρτίου, έρχονται επίσης και από Καναδά και Αυστραλία και όλων μας η σκέψη είναι αφενός να ξεπεράσουμε την κατάσταση που βιώνουμε και αφετέρου, το πώς θα σχεδιάσουμε μία άρτια επιτυχημένη τουριστική περίοδο», επεσήμανε.
«Υπήρχε φόβος από την κοινωνία παγκοσμίως, ωστόσο μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο, δώσαμε μία υποδειγματική μάχη, οι υγειονομικοί και οι υπάλληλοι στα νοσοκομεία, η κοινωνία και η αντιμετώπιση της κοινωνίας σε αυτό το θέμα, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους και αυτό ουσιάστικά, προώθησε τη χώρα μας ως μία ασφαλής χώρα και μία χώρα που τηρεί τα πρωτόκολλα» ανέφερε o Βασίλης Κικίλιας.
«Ο κόσμος θα ταξιδέψει με λιγότερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για τους έχοντες το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, όντας εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις, αλλά και συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, ο κόσμος δε θα χρειάζεται να κάνει κάποιον παραπάνω διαγνωστικό έλεγο πέραν από το να φέρει το συγκεκριμένο έγγραφο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Τουρισμού.
Παράλληλα ο κ. Κικίλιας μίλησε για τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τον τουρισμό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Η εισήγηση από την κυβέρνηση θα είναι η περαιτέρω μείωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας, ωστόσο αυτό θα γίνει σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σε ένα ικανοποιητική υγειονομική κάλυψη», πρόσθεσε.
Πώς η ακρίβεια θα επηρεάσει τον τουρισμό
«Η ενεργειακή κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η κίνηση που έκανε ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο ασφαλείας, να ζητήσει ταμείο στήριξης για την ενέργεια, όπως έκανε και με την πανδημία. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε 43 δι., μέσα στην πανδημία, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις για να τις στηρίξει. Αυτό σημαίνει ότι και τώρα θα κανουμε ότι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.
«Υπάρχουν οικογένειες που κινείται γύρω από τον τουρσισμό και υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από το κομμάτι του τουρισμού» κατεληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.