Τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας ανακοίνωσαν τα στοιχεία για την κίνηση του Ιουνίου που μας πέρασε από το εξωτερικό, που δείχνουν άνοδο όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι αλλά και από το έτος ρεκόρ του 2019.
Η Αθήνα υποδέχθηκε 9,7% περισσότερους τουρίστες από το εξωτερικό και το Ηράκλειο 4,35%, προκαλώντας «ζάλη» στον τουριστικό κόσμο, αφού τα νούμερα αυτά δεν αποτυπώθηκαν σε πληρότητες για τους ξενοδόχους και σε τζίρους για καταστήματα και εστίαση. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Κρήτη «ανέβασαν ρυθμούς» τις τελευταίες δέκα ημέρες, όμως για το πρώτο 20ημερο του Ιουνίου, ξενοδόχοι, εστιάτορες και έμποροι, διαμαρτύρονταν ότι ήταν χαμηλές για την εποχή καθώς και για την πτώση τζίρου.
Σε κάθε περίπτωση «ταμείο» στον τουρισμό θα γίνει στο τέλος του έτους, όπου και θα ανακοινωθούν τα έσοδα, τα οποία έχουν εκτιμηθεί ότι θα ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ.
Τι έγινε στην Αθήνα
Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος η επιβατική κίνηση (αφίξεις και αναχωρήσεις) κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2023 ανήλθε σε 2,92 εκατ., αυξημένη κατά 19,8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 11,7% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 16,9% και 21,2% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 16,3% και 9,7% αντίστοιχα.
Συνολικά, κατά τους έξι πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 12,07 εκατ., αυξημένη κατά 34,5% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2019. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 26,5%και 38,5% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 9,8% και 6% αντίστοιχα.
Τι έγινε στην Κρήτη
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου του Ηρακλείου οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 4,35% και του εσωτερικού κατά 26,19%. Πιο συγκεκριμένα η Κρήτη υποδέχθηκε 567.557 ξένους τουρίστες, που έφτασαν με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και 69.541 επιβάτες με πτήσεις εσωτερικού, μεγάλος αριθμός από τους οποίους είναι τουρίστες.
Πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Κρήτη τον Ιούνιο ήταν η Γερμανική, η οποία και κατέγραψε μείωση κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 153.000 Γερμανούς τουρίστες. Οι Βρετανοί ήταν η δεύτερη αγορά σε νούμερα, λίγο πάνω από τις 90.000 και αυξημένη σε σχέση με το 2022, όπως και οι Γάλλοι που ήταν περισσότεροι φέτος και βρέθηκαν στο νούμερο τρία. Οι Πολωνοί αναδεικνύονται σε 4η αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Κρήτη αυξημένοι μάλιστα σε σχέση με πέρυσι και ακολουθούν οι Ολλανδοί σχετικά μειωμένοι σε σχέση με το 2022. Αυξημένοι και οι Τσέχοι.
Τεράστια αύξηση των Ρουμάνων – Μεγάλη μείωση από Ελβετούς
Αύξηση κατά σχεδόν 100% εμφανίζει τον Ιούνιο που μας πέρασε η αγορά της Ρουμανίας, με 20.000 τουρίστες, ενώ οι Ελβετοί είναι σημαντικά μειωμένοι σε ποσοστό 31%.
Οι νέες ιδιαίτερα ανερχόμενες αγορές της Κρήτης, δηλαδή Πολωνοί, Τσέχοι και Ρουμάνοι, σε ένα βαθμό καλύπτουν το κενό που άφησαν οι Ρώσοι τουρίστες σε αριθμούς, όμως σε καμιά περίπτωση σε αγοραστική δύναμη, όπως δηλώνουν τουριστικοί παράγοντες του νησιού.
Ανοδικός και ο Ιούλιος
Αθήνα και Ηράκλειο αναμένουν περεταίρω αύξηση της τουριστικής τους κίνησης για τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το AirdataTracker του ΙΝΣΕΤΕ, για την Αθήνα το μήνα που διανύουμε οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό, είναι αυξημένες κατά 14,6% σε σχέση με πέρυσι. Στο Ηράκλειο οι θέσεις είναι οριακά πάνω σε σχέση με τον ίδιο μήνα του ’22.