Ανακοινώσεις με τις οποίες φαίνεται ότι θα πάρει ουσιαστικά πίσω την ΚΥΑ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, προχωρά σημερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα αρμόδια Υπουργεία.
Το σημείο της ΚΥΑ που αποτελεί το «αγκάθι» εχει να κάνει με το νέο «Στοιχείο Πρωτοκόλλου Κ» που αφορά την υποχρεωτική εφαρμογή από τη Διεύθυνση κάθε καταλύματος. Είναι κάτι που μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο είναι ένα καίριο πλήγμα στην ήδη «πληγωμένη» τουριστική περίοδο.
Με βάση τις οδηγίες και την ΚΥΑ αυτό που οριζοταν ήταν η υποχρεωτική ύπαρξη δωματίων καραντίνας εντός κάθε τουριστικού καταλύματος.
«Σε περίπτωση που ισχύσει αυτό το πλαίσιο τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές και αναπόφευκτες», είχαν δηλώσει οι τουριστικοί επιχειρηματίες.
Χθες παντως ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μικρά καταλύματα δεν χρειάζεται να έχουν δωμάτια καραντίνας.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σημερα θα ανακοινωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχείων καραντίνας, ενώ τόνισε σχετικά με τους χώρους απομόνωσης στα καταλύματα: «Κάθε μεγάλη μονάδα που θα μπορεί και θα το θέλει, θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται ένα περαστικό στις εγκαταστάσεις της μέσα σε ένα δικό της ασφαλές δωμάτιο καραντίνας. Είναι κάτι το οποίο δεν θα ισχύει, το τονίζω αυτό, δεν θα ισχύει, δεν υπάρχει λόγος να ισχύει για τα μικρά καταλύματα από τη στιγμή που θα έχουμε ολοκληρώσει τον προγραμματισμό για τα ξενοδοχεία καραντίνας σε όλους τους προορισμούς. Το διευκρινίζω γιατί υπήρχε μία μικρή σύγχυση γύρω από το ζήτημα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τουρισμό και εφόσον χρειασθεί θα υπάρξουν άμεσα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η διαδικασία, είπε, είναι δυναμική και η κυβέρνηση έχει εφεδρείες για να τις ρίξει στη μάχη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Κάλεσε παράλληλα τις επιχειρήσεις να μετάσχουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που διασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών των εργαζομένων στον τουρισμό, ακόμη και εάν πρέπει να εργάζονται στο μισό χρόνο από αυτόν των συμβάσεών τους. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να ανταποκριθούν στο μερίδιο της ευθύνης, που τους αναλογεί, σε έναν ηγετικό κλάδο για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε, έχετε μια υποχρέωση να προστατεύσετε πρώτα από όλα τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, με ευνοϊκά δάνεια, που εξετάζονται από τις τράπεζες.
Όσο για τις προσδοκίες για την εφετινή περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πήχης έχει μπει χαμηλά, ωστόσο, θα γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να αποσπάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από μια συρρικνωμένη πίτα. Βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε, διαφημιστικη καμπάνια, με τον ανταγωνισμό να επικεντρώνεται σε προορισμούς που είχαν καλή διαχείριση στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Η Ελλάδα, σε αυτό το ζήτημα, όπως τόνισε, εξέπληξε ευχάριστα όλον τον κόσμο. Γι’ αυτό και πρώτη προτεραιότητα είναι φέτος οι τουρίστες που θα έρθουν να περάσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια και ευχάριστα, ώστε να γίνουν πρεσβευτές της χώρας για την επόμενη χρονιά, αλλά και για να ξαναέρθουν οι ίδιοι.
Έχουν ληφθεί μέτρα για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των επισκεπτών μας από την 1η Ιουλίου, που ανοίγουν οι πτήσεις στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, τόνισε, ενώ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής από τις πτήσεις στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι διαπίστωσαν ότι μόλις 1 στους 1.000 επιβάτες βρέθηκε να είναι φορέας του κορωνοϊού και η τάση βαίνει φθίνουσα.
Γι’ αυτό, είπε, είναι καθοριστικό για τον ελληνικό τουρισμό να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε τα όποια κρούσματα να είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα.
Ως προς τον εσωτερικό τουρισμό, ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν φέτος 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις από τους δικαιουχους των προγραμμάτων, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με το 50% του κόστους των διακοπών τους.
Το θέμα είχε φτάσει και στη Βουλη
Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Υγείας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι η υποκατάσταση του ξενοδοχείου καραντίνας με δωμάτια καραντίνας σε κάθε ξενοδοχείο και κατάλυμα, υπονομεύει την υγειονομική θωράκιση της χώρας και την τουριστική προσέλευση.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της υγειονομικής θωράκισης, αρχικά είχε αποφασίσει να μισθώσει κύρια ή βοηθητικά τουριστικά καταλύματα για τη φιλοξενία πιθανών κρουσμάτων COVID-19 στις τουριστικές περιοχές της Χώρας, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο δημοσίευσε πρόσκληση με τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ενδιαφέροντος την 18η.6.2020 από τους ασκούντες την εκμετάλλευση των καταλυμάτων (φυσικών ή νομικών προσώπων) προς την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού αλλά τόσο οι προδιαγραφές όσο και το οικονομικό αντάλλαγμα δεν ήταν τα αναγκαία για την επιτυχία της διαδικασίας.
Παρότι προβλέπονταν η λειτουργία τουλάχιστον ενός τέτοιου καταλύματος ανά γεωγραφική περιφέρεια, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και των επαγγελματιών της αγοράς του τουρισμού, οι οποίοι εξ αρχής εκτίμησαν ότι θα εκδηλωθεί ελάχιστο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη πρόσκληση λόγω Κυβερνητικών λαθών, π.χ χαμηλό αντάλλαγμα για μίσθωση, διατροφή, υπηρεσίες κλπ
Το Υπουργείο αντί να διορθώσει τα λάθη του, άλλαξε πολιτική και υποκαθιστά την υποχρέωση για ξενοδοχείο καραντίνας με κέντρα καραντίνας σε κάθε ξενοδοχείο.
Συγκεκριμένα προβλέπει πώς στις ξενοδοχειακές μονάδες θα δημιουργηθούν δωμάτια–χώροι απομόνωσης για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
Με την επιλογή αυτή, εκτός του ότι μετακυλύει την ευθύνη της Πολιτείας στους ανθρώπους του τουρισμού, δεν εξασφαλίζει τον έλεγχο για τα την συμπεριφορά των κρουσμάτων που διασκορπίζονται σε χιλιάδες, στέλνοντας μήνυμα ανεπαρκούς υγειονομικής θωράκισης.
Οι μικρές μονάδες μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, που έχουν μέσο όρο δυναμικότητας τα 6-7 δωμάτια, αδυνατούν να διαχειριστούν κρούσματα covid-19, χωρίς την άμεση ανάληψη και φροντίδα των κρουσμάτων από τη πολιτεία και τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς.
Επειδή στη Κρήτη υπάρχει πρόταση των φορέων για ένα ξενοδοχείο καραντίνας, υψηλών προδιαγραφών, με δυνατότητα αυστηρού ελέγχου για την τήρηση της καραντίνας και μάλιστα κοντά στο Νοσοκομείο αναφοράς και την υγειονομική περιφέρεια.
Επειδή ο διαμοιρασμός το διατιθέμενου ποσού σε περισσότερα ξενοδοχεία συνεπάγεται την μείωση της κατηγορίας του καταλύματος προτείνεται η διάθεση του ποσού σε ένα που να είναι υψηλών προδιαγραφών.
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
– Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρόταση των τουριστικών φορέων του νησιού για ένα ξενοδοχείο καραντίνας, υψηλών προδιαγραφών, με δυνατότητα αυστηρού ελέγχου για την τήρηση της καραντίνας και μάλιστα κοντά στο Νοσοκομείο αναφοράς;».