Σε απόγνωση βρίσκονται ξενοδόχοι, ξενοδοχοϋπαλληλοι, αλλά και επιχειρηματίες που ουσιαστικά επιβιώνουν μέσα από τον Τουρισμό στην Κρήτη, καθώς τα πάντα έχουν «παγώσει», λόγω του κορωνοϊού.
Μέσα από το voucherergasia.gr καταγράφεται η αγωνία των επαγγελματικών κλάδων που βλέπουν πως ο κορωνοϊός και η παγκόσμια διάσταση που έχει λάβει, πλήττει σε μεγάλο βαθμό τον Τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο Κρήτης, οι κρατήσεις έχουν «παγώσει», με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να μην έχουν τη ρευστότητα που απαιτείται για να διαχειριστούν τις υπόλοιπες εκκρεμότητες και υποχρεώσεις τους, όπως γινόταν συνήθως αυτή την περίοδο.
Έτσι δεν μπορούν να κλειστούν και συμφωνίες με επιχειρήσεις που για παράδειγμα τους προμηθεύουν με προϊόντα και υλικά.
Μιλάμε λοιπόν για ένα πρόβλημα που λειτουργεί ως χιονοστιβάδα.
«Οι ξενοδόχοι είναι σε «αναμμένα κάρβουνα». Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία κινητικότητα και όλοι είμαστε σε στάση αναμονής», αναφέρει στο voucherergasia.gr στέλεχος μεγάλου τουριστικού ομίλου.
Και πως να συμβαίνει αλλιώς όταν ο αριθμός των τουριστών σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 1 έως και 3% φέτος, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν αύξηση κατά 4%, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (OMT).
Η μείωση αυτή συνεπάγεται μια απώλεια 30-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τουριστικές δαπάνες, εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός. Επισημαίνεται ωστόσο ότι προς το παρόν «είναι πάρα πολύ νωρίς» για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στον τουριστικό τομέα παγκοσμίως.
Από την πλευρά του στέλεχος σε μεγάλη εταιρεία τροφοδοσίας προϊόντων σε ξενοδοχεία, σημειώνει πως κανείς δεν κλείνει συμφωνία καθώς, αφενός δεν έχει ρευστό αυτή τη στιγμή, αφετέρου, δεν ξέρει αν θα έχει κόσμο στο ξενοδοχείο του το επόμενο διάστημα. Οπότε τηρούν όλοι στάση αναμονής.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Την ίδια ώρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι και εκείνοι σε μια κατάσταση απελπιστική. Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Κοκολάκης, απέστειλε υπόμνημα προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας, ζητώντας άμεσα συνάντηση.
Αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «σαν Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αντιλαμβανόμενοι και αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα από την εξάπλωση του ιού COVID-19 , ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα μέτρα προστασίας όσο αναφορά την υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, αλλά πρωτίστως μέτρα προστασίας για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες».
«Βεβαίως κατανοούμε πως η εξάπλωση του ιού έχει χτυπήσει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία (εποχιακά) και κατανοούμε επίσης τις ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών και γκρουπ στα ξενοδοχεία πόλεως. Μετά όμως από καταγγελίες που φτάνουν από εργαζόμενους στο Σωματείο μας που δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν όλο και περισσότερο παρατηρούμε ότι οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα (απολύσεις –αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις – επιβολή εκ περιτροπής εργασίας) και τέλος καταθέτουμε τον προβληματισμό μας για την προς αποφυγή μη επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων.
Ζητούμε:
Άμεσα συνάντηση με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου με νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση να παταχθεί η παραβατικότητα από μερίδα εργοδοτών για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Επαναλαμβάνουμε δε ότι πρέπει να παρθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγιεινής στους χώρους εργασίας και τέλος ζητάμε τα μέτρα που ενδεχομένως ληφθούν για την διευκόλυνση επιχειρήσεων να συνδυαστούν με μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης», καταλήγει η σχετική επιστολή.
Ανδρέας Κριτσωτάκης