Μετά τη σωρεία αντιδράσεων για την ΚΥΑ που προωθείται για τον Τουρισμό σε σχέση με τη διαμόρφωση των καταλυμάτων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχον κρούσματα κορωνοιου οι ξενοδόχοι είναι σε «αναμμένα κάρβουνα» εχοντας ένα ακόμη πρόβλημα να διαχειριστούν!
Η τουριστική περίοδος, μετά την επέλαση του κορωνοϊού, κινείται σε «θολά νερά» και η απόδειξη είναι η ίδια η καθημερινότητα.
Είναι τέτοια η ανασφάλεια και η αναποφασιστικότητα των τουριστών που όπως αναφέρει τουριστική επιχειρηματίας γίνονται κρατήσεις και μετά απο μερικές μέρες ακυρώνονται! Δείγμα ότι ο κόσμος φοβάται και το σκέφτεται για διακοπές.
Την ίδια ώρα, η όποια κινητικότητα υπάρχει, αφορά κυρίως τις βίλες και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία έχουν ευελιξία στις κρατήσεις. Δηλαδή δεν απαιτούν κάποια προκαταβολή για την κράτηση, προφανώς γιατί οι αναποφάσιστοι δυνητικοί επισκέπτες, θέλουν να μην έχουν ποινή σε περίπτωση ακύρωσης.
Και όλα αυτά την ώρα που η ΚΥΑ των Υπουργείων Τουρισμού και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων που προωθείται με στόχο τη δημιουργία δωματίων με στόχο την φιλοξενία τουριστών που μπορεί να προσβληθούν από κορωνοιο, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την τουριστική σεζόν!
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις νέες οδηγίες αυτό που ορίζεται είναι η υποχρεωτική ύπαρξη δωματίων καραντίνας εντός κάθε τουριστικού καταλύματος.
Έτσι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως πενήντα δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των πενήντα δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού και των υγειονομικών αρχών, το 2 τοις χιλίοις επί των κλινών ξενοδοχείων που λειτουργούν σε κάθε περιοχή και σε κάθε νησί θα πρέπει να μισθωθεί για τη φιλοξενία ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού. Στα μικρά νησιά ο σχεδιασμός προβλέπει τη μίσθωση από το υπουργείο Τουρισμού τουλάχιστον πέντε κλινών.
Ωστόσο, η ανταπόκριση των ξενοδόχων στην πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς μικρό ποσοστό ιδιοκτητών καταλυμάτων – το οποίο αντιστοιχεί στο 40% των απαιτούμενων κλινών – εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Πηγές του υπουργείου Τουρισμού εμφανίζονται καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από τα καταλύματα καραντίνας όλα τα ξενοδοχεία θα κρατήσουν δωμάτια κενά προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτά τυχόν κρούσματα Covid – 19.
Παράγοντες της αγοράς όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι η πρόταση για να προστατευθεί το νησί και να είναι ασφαλής και αξιόπιστος προορισμός. Για αυτό και ζητούν τη λειτουργία ξενοδοχείων καραντίνας
Πολλές προσφορές
Ως αυτή την στιγμή, στην Κρήτη, οι τιμές σε πολλά καταλύματα έχουν πέσει στο 40% ή ακόμη και στο 50% την περίοδο αυτό. Υπαρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η διανυκτέρευση σε τετράκλινο δωμάτιο από 80 ευρώ κοστίζει τώρα 50 ευρώ με παροχές.
Ιδια είναι η κατάσταση στις κρατήσεις των καταλυμάτων μέσω Airbnb. Κταλύματα υα οποία ως σήμερα κινούνται μόνο μέσω Ελλήνων και δη ντόπιων.
Οι περιοχές όπου καταγράφεται μεγαλύτερη δραστηριότητα βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, ενώ μικρότερη κίνηση σημειώνεται προς το παρόν σε νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Κρήτη.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν ότι τα μηνύματα δεν είναι καθόλου για το άμεσο μέλλον, με δεδομένη και την κατάσταση στον Τουρισμό της Κρήτης…