Κατηγορίες: Τουρισμός

Τουρισμός στην Κρήτη: Φόβοι για απώλειες 350.000 επισκεπτών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Τις πρώτες αναταράξεις στον κρητικό τουρισμό από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία καταγράφουν ήδη οι τουριστικοί φορείς, που παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις. 

Ήδη εκφράζονται ανοικτά φόβοι για τις συνέπειες από την απώλεια δεκάδων χιλιάδων τουριστών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και για το κλίμα που μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας της αύξησης του κόστους στις μεταφορές.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας Δημήτρης Χαριτίδης: “Εμείς, παρόλο που δεν έχουν ανοίξει οι πτήσεις τσάρτερ, περιμέναμε σημαντικό αριθμό τουριστών και από τη Ρωσία και από την Ουκρανία. Οι ρώσοι και οι ουκρανοί τουρίστες είναι πολύ καλοί τουρίστες για την Κρήτη, γιατί πάνε σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, ψωνίζουν, παίρνουν εκδρομές. Για τις ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα είναι τόσο μεγάλο πλήγμα επειδή υπάρχει ζήτηση από την Δυτική Ευρώπη και αν θα συνεχιστεί αυτή η ζήτηση θα μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Η αγορά όμως, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, δύσκολα θα το καλύψουν”.

Πριν την ανατροπή των δεδομένων από την πολεμική σύρραξη, όπως ανέφερε ο ίδιος, αναμενόταν ρεκόρ αφίξεων από την Ουκρανία. Περιμέναμε, είπε χαρακτηριστικά, 100.000 τουρίστες από την Ουκρανία στην Κρήτη, ενώ πέρυσι είχαμε 80.000, δηλαδή περισσότερους και από το 2019. «Η κίνηση των Ουκρανών προς την Κρήτη πλησίασε τα επίπεδα ρεκόρ που είχαμε το 2013 με περίπου 100.000 αφίξεις και φέτος θα τα ξεπερνάγαμε” τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι “το στοίχημά μας για την αγορά της Ρωσίας, εφόσον οι πτήσεις τσάρτερ άνοιγαν, θα ήταν να φτάσουμε τις 200.000 – 250.000 αφίξεις ρώσων τουριστών”.

Η σύρραξη, όμως, έφερε τα πάνω κάτω. Ήδη, τουριστικά events που είχαν προγραμματιστεί για την τουριστική προώθηση της Κρήτης στη Μόσχα ματαιώθηκαν και η ανησυχία για την έκβαση της φετινής σεζόν και όχι μόνο είναι έκδηλη. «Πολύ φοβάμαι ότι όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες, οι κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών, κατά της Aeroflot, αλλά και το άγνωστο περιβάλλον με τις βίζες, δεν θα επιτρέψουν να έχουμε αφίξεις φέτος Ρώσων και Ουκρανών. Και πολύ φοβάμαι ότι ούτε του χρόνου θα τους έχουμε” τόνισε ο κ. Χαριτίδης.

Η Tez Tour θα έφερνε φέτος περίπου 220.000 τουρίστες από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής. Εάν λείψουν οι 125.000 Ρώσοι και οι 40.000 Ουκρανοί, απομένουν περίπου 60.000 τουρίστες. Συρρικνώνεται δηλαδή ο όγκος εργασίας του εταιρείας, που μόνο στα γραφεία της στην Κρήτη απασχολεί το καλοκαίρι 70 εργαζόμενους, το εργασιακό μέλλον των οποίων εξαρτάται από τις αφίξεις των τουριστών.

Το ερώτημα πλέον είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες στην τουριστική οικονομία της Κρήτης από την σύρραξη, η οποία επιφέρει φόβους για περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και για ανατιμήσεις. Άγνωστος παράγοντας παραμένει η στάση των ρώσων τουριστών, που θέλουν να ταξιδέψουν, σε συνάρτηση και με την θέση που παίρνει η Τουρκία όσο οι πολεμικές ενέργειες συνεχίζονται. “Είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις” καταλήγει ο κ. Χαριτίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Τουρισμού ο κ Κικίλιας αναφέρθηκε στο πλήγμα που θα φέρει σε πολλούς τομείς ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και στα στοιχεία που αφορούν στον ελληνικό τουρισμό.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Πρέπει να στηρίξουμε τους άμαχους, τα παιδάκια και τις οικογένειες. Άυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία εν έτει 2021 δείχνει ότι δεν μπορυμε να γνωρίζουμε τί θα γίνει στη συνέχεια.  Πρέπει να διδαχθούμε από τις κρίσεις, είναι ότι πρέπει να μιλάει κανείς λιγότερο και να αναλύει τα στοιχεία περισσότερο», δήλωσε αρχικά.

«Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. 25% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσουν τα τουριστικά ρεύματα προς την Ελλάδα, είχαμε 400.000 τουρίστες από την Ουκρανία και εάν η ακρίβεια που προκύπτει από την ενέργειακή κρίση θα επηρεάσει το κομμάτι της μετακίνησης των ταξιδιωτών και εάν αυτό θα μετακυληθεί στον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να καλύψουμε τα όποια κενά υπάρξουν, εάν υπάρξουν. Εάν κοιτάξουμε τα στοιχεία των κρατήσεων, αεροπορικών εισιτηρίων και της βούλησης που υπάρχει σε πιο μεγάλες αγορές, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά»,

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να αυξήσουμε τις δυνατότητες να φιλοξενήσουμε κόσμο σε πιο μεγάλη διάρκεια, πιο «υψηλού επιπέδου» τουρίστες, που σημαίνει μεγαλύτερο συνάλλαγμα στη χώρα. Μπορούμε να ανέβουμε γεωμετρικά από τον Απρίλιο, και μπορούμε να έχουμε τουρισμό μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022», συμπλήρωσε.

«Οι πρώτες πτήσεις από ΗΠΑ έροχνται από τις 7 Μαρτίου, έρχονται επίσης και από Καναδά και Αυστραλία και όλων μας η σκέψη είναι αφενός να ξεπεράσουμε την κατάσταση που βιώνουμε και αφετέρου, το πώς θα σχεδιάσουμε μία άρτια επιτυχημένη τουριστική περίοδο», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Υπήρχε φόβος από την κοινωνία παγκοσμίως, ωστόσο μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο, δώσαμε μία υποδειγματική μάχη, οι υγειονομικοί και οι υπάλληλοι στα νοσοκομεία, η κοινωνία και η αντιμετώπιση της κοινωνίας σε αυτό το θέμα, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους και αυτό ουσιάστικά, προώθησε τη χώρα μας ως μία ασφαλής χώρα και μία χώρα που τηρεί τα πρωτόκολλα»

«Ο κόσμος θα ταξιδέψει με λιγότερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για τους έχοντες το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, όντας εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις, αλλά και συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, ο κόσμος δε θα χρειάζεται  να κάνει κάποιον παραπάνω διαγνωστικό έλεγο πέραν από το να φέρει το συγκεκριμένο έγγραφο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Τουρισμού.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας μίλησε για τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τον τουρισμό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Η εισήγηση από την κυβέρνηση θα είναι η περαιτέρω μείωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας, ωστόσο αυτό θα γίνει σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σε ένα ικανοποιητική υγειονομική κάλυψη», πρόσθεσε.

Πώς η ακρίβεια θα επηρεάσει τον τουρισμό

«Η ενεργειακή κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η κίνηση που έκανε ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο ασφαλείας, να ζητήσει ταμείο στήριξης για την ενέργεια, όπως έκανε και με την πανδημία. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε 43 δις, μέσα στην πανδημία, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις για να τις στηρίξει. Αυτό σημαίνει ότι και τώρα θα κανουμε ότι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

«Υπάρχουν οικογένειες που κινείται γύρω από τον τουρσισμό και υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από το κομμάτι του τουρισμού» κατεληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ