Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα επηρεάζει άμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα έσοδα του, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα τη χώρα μας. Μάλιστα η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να πιάσουμε τον στόχο ακόμα και του 40% των εσόδων του 2019.
Όπως τονίζεται, οι εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες επηρεάζονται άμεσα και από την πορεία του εμβολιασμού. «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού.
Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις το 2020 έφτασαν τα 4.319 εκατομμύρια ευρώ. Παρουσίασαν δηλαδή μείωση κατά 76,2% σε σχέση με τα 18,17 δις ευρώ του 2019. Η εκτίμηση της ΤτΕ είναι ότι το 2021 τα έσοδα θα φτάσουν τα 7,12 δις, περίπου στο 39,2% του 2019.
Πρόβλεψη για χαμηλές πτήσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στη χώρα μας η ινδική μετάλλαξη θα έχει κυριαρχήσει μέχρι τον Αύγουστο.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα».
«Η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών. Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς» τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ.