Στην έναρξη υλοποίησης του μεγαλύτερου πακέτου προγραμμάτων κατάρτισης μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε σχετική Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.
Όπως αναφέρθηκε, έχει εγκριθεί πρόγραμμα ύψους 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση μισού εκατομμυρίου Ελλήνων – ανέργων και εργαζομένων – σε δεξιότητες για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο επίσης για την ανάγκη απόκτησης κατάρτισης που θα έχει κυρίως ποιοτικό και όχι επιδοματικό χαρακτήρα προκειμένου να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους.
Αναλυτικά:
“Σήμερα μιλάμε για το ξεκίνημα προγραμμάτων που θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο πακέτο για προγράμματα δεξιοτήτων που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη στήριξη από χρηματικής πλευράς, αλλά και ένα καινούριο ξεκίνημα από πλευράς ποιοτικής στο ζήτημα της κατάρτισης.
Έχει ήδη εγκριθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ, ύψους 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση μισού εκατομμυρίου Ελλήνων, – ανέργων και εργαζομένων – σε δεξιότητες για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Θα ξεκινήσουμε από τις ψηφιακές και τις πράσινες δεξιότητες, για τις οποίες θα υπάρχει έμφαση μέχρι τέλους.
Ενεργοποιούνται δύο προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ για 80.000 ανέργους.
Οι άνεργοι μέσω των προγραμμάτων αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν για πρώτη φορά τις πύλες των πανεπιστημίων.
Από το σύνολο του ποσού, τα 50 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τα ΚΔΒΜ των ΑΕΙ, και τα υπόλοιπα 50 εκ., για ίδιου περιεχομένου κατάρτιση, σε ΚΔΒΜ που ανήκουν σε ιδιώτες ή κοινωνικούς εταίρους.
Με το ξεκίνημα αυτών των προγραμμάτων παίρνει σάρκα και οστά η μεταρρύθμιση του νόμου «Δουλειές ξανά».
Στόχος μας είναι η κατάρτιση από απλό χαρτί να γίνει πραγματικό εργαλείο για το μέλλον τόσο των ανέργων, όσο και των εργαζομένων.
Ένα εφόδιο, σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη, και τον κόσμο.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν τώρα, μόνο το 51% των Ελλήνων ηλικίας 16 έως 74 ετών, έχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.
Οι μισοί συμπολίτες μας δεν έχουν εξοικείωση με τις ψηφιακές δεξιότητες.
Η Ελλάδα είναι 4η από το τέλος στο σχετικό πίνακα για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, παρά τα χρήματα που έχουν δοθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Είναι 5η από το τέλος στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων που αφορά την μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, και είναι στην τελευταία θέση στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων.
Τα χαρακτηριστικά της λύσης που έχουμε υιοθετήσει, είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη την αλυσίδα της κατάρτισης, ούτως ώστε αυτή να αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, και να πάψει να έχει απλά έναν επιδοματικό χαρακτήρα.
Θέλουμε τα νέα προγράμματα να είναι σημεία αναφοράς. Η κατάρτιση να γίνει πιο ουσιαστική, και να ολοκληρώνεται με αυστηρότερες προϋποθέσεις.
Επίσης θέλουμε η παρέμβαση αυτή, να είναι μεγάλης κλίμακας γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο. Για αυτό έχουμε προβλέψει μεγάλα κονδύλια για να μπορέσουμε να καλύψουμε μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.
Μιλώντας για το πρώτο πρόγραμμα που αφορά τα πανεπιστήμια θα καλυφθούν 40000 άνεργοι.
Ως πάροχοι κατάρτισης έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν 12 Δημόσια Πανεπιστήμια.
Το πρόγραμμα θα αφορά 50 εκ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει το πρόγραμμα ΚΔΒΜ ιδιωτών ή κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα καλύψει επίσης 40.000 ανέργους, από 179 αδειοδοτημένα ΚΔΒΜ ως παρόχους κατάρτισης που πληρούν αυξημένες απαιτήσεις, και χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πλατφόρμα της υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων ανοίγει στις 27 Ιουλίου. Κάνουμε τώρα αυτήν την ενημέρωση για να κερδίσουμε μέρες στην πληροφόρηση των ενδιαφερομένων και να υπάρχει η σχετική αναζήτηση από τη δική τους πλευρά”