VOUCHER

Πράσινες δεξιότητες»: Επιπλέον ωφελούµενοι στο πρόγραµµα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ξεπέρασαν τις 59.000 οι αιτήσεις σε µία εβδοµάδα

Aυξάνονται από 50.000 σε 75.000 οι εργαζόµενοι-δικαιούχοι στο νέο πρόγραµµα κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες της ΔΥΠΑ µετά το ρεκόρ ενδιαφέροντος, καθώς οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 59.000 σε µία εβδοµάδα.

Συγκεκριµένα, από την περασµένη ∆ευτέρα που ξεκίνησαν οι αιτήσεις έως και χθες το µεσηµέρι είχαν υποβληθεί συνολικά 59.063 αιτήσεις, επιβεβαιώνοντας το µεγάλο ενδιαφέρον των εργαζοµένων για νέες δεξιότητες. Η ∆ΥΠΑ υλοποιεί το µεγαλύτερης κλίµακας πρόγραµµα Συνεχιζόµενης Επαγγελµατικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) που έχει πραγµατοποιηθεί ποτέ στη χώρα, µε στόχο την κατάρτιση και πιστοποίηση 500.000 ανέργων και εργαζοµένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες µέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η νέα δράση υλοποιείται µε τη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU και έχει στόχο την αναβάθµιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζόµενων µισθωτών του ιδιωτικού τοµέα, σύµφωνα µε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο της πράσινης µετάβασης της οικονοµίας. Τα προγράµµατα ΣΕΚ θα υλοποιηθούν µε τη διαδικασία του συστήµατος παροχής επιταγών κατάρτισης (training vouchers). Ο κάθε καταρτιζόµενος θα παρακολουθήσει πρόγραµµα θεωρητικής κατάρτι σης συνολικής διάρκειας 80 ωρών, εκ των οποίων οι 12 ώρες θα πραγµατοποιηθούν µε διά ζώσης εκπαίδευση, τουλάχιστον 48 ώρες µε σύγχρονη εξ αποστάσε ως εκπαίδευση και έως 20 ώρες µε ασύγ χρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Την κατάρτιση θα ακολουθεί πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων µέσω επιταγών πιστοποίησης (certification vouchers) και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόµατος που ανέρχεται σε 400 ευρώ (µεικτά). Η πληρωµή παρόχων και ωφελουµένων συνδέεται µε την πιστοποίηση: µε στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα «πιά σουν τόπο», το 30% του ποσού που δικαι ούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόµενοι θα καταβάλλεται µόνο µετά την επιτυχή πιστοποίηση.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει τη µεθο δολογία της πληρωµής των παρόχων βά σει αποτελέσµατος (payment by results) µε σκοπό την αποτελεσµατικότητα και τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικό τητας. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συµµε τοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφε λουµένων και µετά την ανακοίνωση του µητρώου θα µπορούν να επιλέξουν το πρόγραµµα κατάρτισης που επιθυµούν να παρακολουθήσουν από λίστα που περιλαµβάνει περισσότερα από 600 προγράµµατα κατάρτισης, τα οποία προσφέρουν περισσότεροι από 200 πά ροχοι ΣΕΚ.

Η ∆ΥΠΑ θα συνεργαστεί µε τα ΚΕ∆ΙΒΙΜ των ελληνικών δηµόσιων ΑΕΙ καθώς και µε τα αδειοδοτηµένα Κ∆ΒΜ που πληρούν συγκεκριµένα κριτήρια διασφάλισης ποι ότητας, για την παροχή προγραµµάτων κατάρτισης σε 150.000 εργαζόµενους του ιδιωτικού τοµέα. Στόχος της δράσης είναι η αναβάθµιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτή των των εργαζοµένων του ιδιωτικού το µέα σύµφωνα µε τις δεξιότητες που απαι τούνται από τις σύγχρονες τάσεις στους χώρους εργασίας και η βελτίωση τόσο της παραγωγικότητας των ωφελούµενων εργαζοµένων όσο και η διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.

Τα προγράµµατα απευθύνονται σε µισθωτούς του ιδι ωτικού τοµέα ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Προσφέρεται ευρύ φάσµα επιλογών σε σύγχρονα αντικείµενα κατάρτισης υψηλής ζήτησης. Σε αντίθεση µε προ γράµµατα που είχαν προωθηθεί µέχρι σήµερα, τα οποία είχαν κατά βάση έναν πιο «παραδοσιακό» χαρακτήρα, οι ωφε λούµενοι µπορούν να επιλέξουν µεταξύ πληθώρας προγραµµάτων κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, µε έµφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ