Φρένο στις ψεύτικες ελπίδες για μονιμοποίηση στο Δημόσιο δια της πλαγίας, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων ΟΑΕΔ τόσο σε νέους επιστήμονες, όσο και στα κοινωφελή προγράμματα εργασίας από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Όπως είπε επίσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου, οι 3.600 ωφελούμενοι πτυχιούχοι που απέκτησαν σημαντική εργασιακή εμπειρία στο 12μηνο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, δεν θα πάρουν εξτρά μοριοδότηση (είκοσι μόρια) και δεν θα ανανεωθεί για ένα 12μηνο το πρόγραμμά τους.
“Εμείς εκτιμούμε και σεβόμαστε την προσφορά του προγράμματος των πτυχιούχων στο δημόσιο μέσω της συμμετοχής τους και θέλουμε να στηρίξουμε αυτούς και όλους τους ανέργους πτυχιούχους”, τόνισε ο Γ. Βρούτσης.
“Θέλουμε, όμως, να τους στηρίξουμε μέσα από προγράμματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης, δηλαδή σε προγράμματα που στοχεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αντί, λοιπόν, να τους δίνουμε ψεύτικες ελπίδες για μονιμοποίηση στο δημόσιο μέσω της πλαγίας οδού, επιδιώκουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας με προοπτική ανέλιξης και όχι ανακύκλωσης της ανεργίας”.
Πρόκειται για όσους μπήκαν στο εν λόγω πρόγραμμα το Νοέμβριο του 2018 όταν εκδόθηκε μια πρόσκληση για 5.500 ανέργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημίων και ΤΕΙ, 22 έως 29 ετών, προκειμένου να στηριχθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας. Από αυτούς προσλήφθηκαν 3.600 των οποίων οι συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση.
Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο σύστημα μοριοδότησης, για το νέο κοινωφελές πρόγραμμα εργασίας που αφορά 36.500 άτομα σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και συναφείς φορείς υπηρεσιών του Δημοσίου και άλλων φορέων και υπογράμμισε ότι οι πτυχιούχοι δεν θα πάρουν “διπλή” μοριοδότηση.
“Όντως όσοι ωφελούμενοι δεν είχαν τοποθετηθεί σε κοινωφελή προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δηλαδή όσοι πτυχιούχοι έκαναν αίτηση για το κοινωφελές πρόγραμμα και δεν είχαν συμμετάσχει σε κοινωφελές πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια έλαβαν είκοσι μόρια με βάση αυτό το κριτήριο από τις συνολικά οκτώ κατηγορίες κριτηρίων επιλογής και κατάταξης” είπε. Όμως αυτό που λέτε εσείς (σ.σ. ο κ. Κεγκέρογλου) , ότι έπρεπε να μοριοδοτηθεί και η εμπειρία των πτυχιούχων για να τους δοθεί προτεραιότητα, δηλαδή και να πάρουν τα είκοσι μόρια από τη συμμετοχή σε προηγούμενα κοινωφελή προγράμματα και να πάρουν και μόρια για τη συμμετοχή τους στο ειδικό πρόγραμμα θα ήταν άδικο, για όλους τους υπόλοιπους ανέργους που δεν έχουν ωφεληθεί ποτέ από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ”.
Σημείωσε ότι το κοινωφελές πρόγραμμα δίνει έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως ενδεικτικά οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα, και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση σε προστατευμένο περιβάλλον, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους.
“Το πρόγραμμα αποσκοπεί κυρίως στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. Συνεπώς, η μοριοδότηση στο κοινωφελές δίνει προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας και με χαμηλότερο οικονομικό εισόδημα και όχι με βάση τα τυπικά προσόντα, όπως η προϋπηρεσία ή άλλα μη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια” τόνισε ο υπουργός Εργασίας.