Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης ήταν προσκεκλημένος στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Κατάρτιση, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και ο φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου δυναμικού Global Cert.
Στην εκδήλωση που είχε μεγάλη επιτυχία, και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Titania» παρέστησαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι των Κ.Δ.Β.Μ., ενώ την παρακολούθησαν εξ’ αποστάσεως 200 εκπρόσωποι – ανθρώπινο δυναμικό των Κέντρων.
Το voucherergasia.gr ήταν εκεί και κατέγραψε την ομιλία του κ. Θεοχάρη ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, απονέμοντας παράλληλα τα εύσημα στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την ευθύνη της κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.
Αναλυτικά:
«Χαίρομαι που η Global Cert και η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης με προσκάλεσαν να βρίσκομαι εδώ.
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βλέπω τόσο πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα.
Όταν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να δούμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, τους στόχους που βάζουμε και το πώς θα τους πετύχουμε πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε.
Για αυτό σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Πρέπει όλοι να έχουμε ένα μεγάλο χαμόγελο, γιατί χθες η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, και ανακτήσαμε έναν στόχο που είχαμε χάσει πριν πολλά χρόνια.
Δεν είναι το τέλος του δρόμου. Έχουμε δύο ακόμα σημαντικές αναβαθμίσεις.
Από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου που είναι ακόμα πιο δύσκολη αναβάθμιση, και από την Moody’s, που συμβολικά έδωσε το σήμα της διπλής αναβάθμισης πριν λίγες εβδομάδες.
Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Αυτό σημαίνει φθηνότερη και περισσότερη χρηματοδότηση για την ελληνική οικονομία. Είναι το ελάχιστο κόστος για τις τράπεζες, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βέβαια για τις μικρότερες και τα νοικοκυριά.
Υπάρχει μια ιεραρχία του κόστους του χρήματος. Όσο κατεβάζουμε αυτό το σημείο, τόσο ευκολότερο θα είναι για όλους.
Το νόημα είναι ότι όλα όσα έχουμε κάνει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του, μάς οδηγούν σε μια ακμαία οικονομία.
Σε μια οικονομία που τα τελευταία 4 χρόνια δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 480.000.
Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας των ανδρών ηλικίας 25 – 54 ετών, είναι μιάμιση μονάδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Φτάνουμε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε πια να βρούμε εργαζομένους.
Το έχουν καταλάβει όλοι όσοι επιχειρούν στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, στις κατασκευές ή οπουδήποτε αλλού.
Η ανεργία μας δεν έχει πια τα λεγόμενα κυκλικά χαρακτηριστικά, που είχαν σχέση με την μεγάλη οικονομική κρίση.
Τώρα έχει σχέση με δομικά χαρακτηριστικά.
Η δομική ανεργία οφείλεται στο ότι οι ανάγκες των επιχειρήσεων και οι δεξιότητες των εργαζομένων δεν ταιριάζουν.
Συνεπώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ατύχημα που μπορεί να έχει μια οικονομία.
Μπορεί να λυθεί μόνο με δύο τρόπους.
Ο πρώτος, ο δυσάρεστος είναι να μεταναστεύσουν αυτοί των οποίων οι δεξιότητες δεν ταιριάζουν στην οικονομία, και να έρθουν άλλοι που έχουν τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε.
Αυτό δεν το θέλουμε για μια σειρά από λόγους, οικονομικού και κοινωνικού κόστους.
Η δεύτερη λύση είναι η εκπαίδευση, η πιστοποίηση, οι νέες δεξιότητες οι οποίες πρέπει να βρουν ανθρώπους με ένα υπόβαθρο, ικανούς να κάνουν αυτή τη μεταστροφή.
Χρειάζονται επίσης δομές για να μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία.
Αυτές τις δομές τις βλέπω μπροστά μου.
Είναι ένας κλάδος πολύπαθος, που για πάρα πολύ καιρό δεν είχε βρει τρόπο να ενεργοποιήσει τις σωστές πρακτικές.
Νομίζω όμως ότι ένα φοβερά πετυχημένο μοντέλο είναι αυτό της Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης που βλέπουμε μπροστά μας.
Αυτό το μοντέλο είναι και εμβληματικό για το πώς πρέπει να αλλάξουμε την οικονομία μας.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας μας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δεν είναι αλήθεια αυτό. Είναι λάθος να αφήνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιπλέουν, να μην μπορούν να αναπτυχθούν, και απλώς να επιβιώνουν.
Εσείς η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης έχετε τη δυνατότητα να διεκδικείτε, να ευημερείτε και να αυξάνετε τον κύκλο εργασιών. Αυτό είναι το μοντέλο της οικονομίας που ταιριάζει στη χώρα μας.
Αντίστοιχες ενώσεις, και αντίστοιχες προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας μπορούν να φέρουν θετικό αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο να μπορέσουμε να πετύχουμε σε έναν κόσμο ολοένα και πιο πολύπλοκο, ολοένα και πιο ανασφαλή.
Για αυτό και στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε βάλει δισεκατομμύρια για τον τομέα της εκπαίδευσης, το λεγόμενο up-skilling, και re-skilling, που χρειάζεται η οικονομία.
Να προσθέτονται δηλαδή δεξιότητες, ή να γίνεται στροφή σε μια καριέρα.
Αυτή είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε.
Η μεγαλύτερη τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια θα είναι μόνο μία.
Το εργατικό δυναμικό. Ο ρόλος σας λοιπόν είναι κρίσιμος για να αφαιρέσουμε αυτό το εμπόδιο στην ευημερία της χώρας. Η καινοτομία που κάναμε να χωρίζοντας την πιστοποίηση από την εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική.
Αυτές οι δεξιότητες δεν μετριούνται. Μένουν.
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η σύνδεση ώστε όλοι αυτοί να έχουν πραγματικές θέσεις εργασίας.
Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Όπως επίσης και περισσότερες δυνατότητες για να βάλουμε στο εργατικό δυναμικό κοινωνικές ομάδες που δεν είναι τόσο ενταγμένες.
Στους άνδρες ηλικίας 25 – 54 η Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν είναι όμως στις γυναίκες. Δεν είναι στους νέους, ούτε στους συνταξιούχους.
Συγχαρητήρια στη χώρα και σε εσάς για όλα όσα έχετε κάνει».