Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάζει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, τον οποίο προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς πριν λίγες ημέρες. Με τον Χάρτη αυτό, θα μπορεί κάθε πολίτης βάζοντας απλά τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής του στο κινητό του να βλέπει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στην περιοχή του.
Τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκίνησε ενημερώνοντας για τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζοντας πως από τα 391 σημερινά κρούσματα, τα 161 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Ακολούθως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε να παρουσιάζει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ο οποίος είναι πια διαθέσιμος στο covid19.gov.gr και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.
Μπορούμε όλοι να μπαίνουμε στο site και επιλέγοντας την κάθε περιοχή της χώρας, να βλέπουμε σε ποιο επίπεδο ανήκει και τι σημαίνει αυτό σε σχέση με τα μέτρα που είναι σε ισχύ.
Πιο αναλυτικά:
– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.
– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.
– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.
– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.
Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης
Σύμφωνα με τους επικεφαλής «γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη.»