Ο Μάνος Τσαγκαράκης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Σύμπραξη Ενεργών Πολιτών Δήμου Χερσονήσου» του Γιάννη Σέγκου, μίλησε στο voucherergasia.gr.
Αναλυτικά:
-Μιλήστε μας για την υποψηφιότητα σας
«Κατάγομαι από το λιμάνι της Χερσονήσου, και από το Καλό Χωριό Πεδιάδος.
Είμαι τεχνολόγος Γεωπόνος. Έχω σπουδάσει στο ΤΕΙ Ηρακλείου. Εργάστηκα 11 χρόνια σε αντιπροσωπείες χονδρικού εμπορίου φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Νότια Ελλάδα.
Στα επόμενα 11 χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας είχα επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο στο Κοκκίνη Χάνι.
Έχω διατελέσει Γενικός Γραμματέας στο συνδικαλιστικό μας όργανο από το 2007 έως το 2010, και ήμουν ειδικός συνεργάτης αμισθί του Δημάρχου Γιάννη Σέγκου από το 2019 έως το 2021»
-Έχετε εκτεθεί στο παρελθόν άλλη φορά στην κρίση των πολιτών;
«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε τοπικές εκλογές, και έχω πολύ ενέργεια να καταθέσω»
-Ποιος ο λόγος που σας έκανε να λάβετε μέρος στις προσεχείς εκλογές;
«Προέρχομαι από μια οικογένεια στην οποία υπήρχε έντονο το στοιχείο της πολιτικής, ιδιαίτερα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από πολύ μικρός απέκτησα αυτό το «μικρόβιο», συναναστρεφόμενος με ανθρώπους που είχαν ενεργή θέση στα κοινά.
Μεγαλώνοντας, άρχισα να παίρνω θέση για αυτά που συνέβαιναν στην περιοχή μου. Μετά από επαγγελματική πορεία αρκετών χρόνων αποφάσισα, ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να εκτεθώ στην κρίση των δημοτών της περιοχής μου»
-Ήταν δηλαδή κάτι λίγο έως πολύ προβλέψιμο;
«Θα έλεγα ναι γιατί το δουλεύω αρκετά χρόνια»
-Υπήρχε μια συνεπώς μια στενή επαφή με τον Γιάννη Σέγκο τη διετία 2019- 2021. Τι εμπειρίες αντλήσατε από αυτή την ενασχόληση;
«Με τον Γιάννη Σέγκο μας συνδέει από το 2018 μια στενή φιλία που αργότερα εξελίχθηκε σε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και έτσι συνεργαστήκαμε σε δημοτικό επίπεδο όταν ανέλαβα τη θέση του Ειδικού συνεργάτη σε θέματα περιβάλλοντος, καινοτομίας, πρωτογενούς τομέα και επιχειρηματικότητας του Δήμου από το 2019 μέχρι το 2021.
Έζησα από κοντά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 2020. Παρακολούθησα από κοντά τις άοκνες προσπάθειες του, και τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων.
Απέκτησα τη μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία, γιατί ήταν ένα κρίσιμο διάστημα για το Δήμο μας. Ένα διάστημα που έκρινε πολλά εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίστηκε η Δημοτική Αρχή τις προκλήσεις μετά από αυτές τις πλημμύρες.
Ένας Δήμαρχος ενός μεγάλου Δήμου όπως η Χερσόνησος, χρειάζεται άτομα δίπλα του που να έχουν γνώσεις αποτελεσματικότητα και να έχουν κοινές αξίες, ιδανικά, και όραμα με εκείνον.
Θεωρώ πως έμαθα αρκετά δίπλα του, και θέλω να πιστεύω ότι ήμουν χρήσιμος τόσο σε εκείνον όσο και ευρύτερα στους δημότες μας»
-Να μιλήσουμε για προτεραιότητες. Για τα θέματα που «καίνε» και βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα του Δήμου Χερσονήσου
«Πρώτα από όλα πρέπει ο Δήμος μας να μετασχηματιστεί ψηφιακά. Κατά την προηγούμενη τετραετία έγιναν βέβαια αρκετά πράγματα ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Χρειάζονται όμως περισσότερα.
Εφόσον δεν γίνει αυτό η εμπειρία μου, μού λέει ότι σε ένα Δήμο δεν μπορεί να δουλέψει τίποτα. Θα έχουμε φαινόμενα συναλλαγής ανάμεσα στους αιρετούς και τους πολίτες, ενώ από το κινητό μας τηλέφωνο μπορούμε να κάνουμε όλες τις κινήσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα ή μια ανάγκη.
Νομίζω ότι από εκεί ξεκινάνε όλα. Ένα θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς κόστος, για τον πολίτη.
Ένας Δήμος θα πρέπει επίσης να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια. Να είναι παρόν και να έχει επαφές με την κεντρική Διοίκηση, να λαμβάνει μέρος σε φόρουμ και συνέδρια για να παίρνει ιδέες που μπορεί να είναι υλοποιήσιμες.
Ένας δικός μου προσωπικός στόχος είναι επίσης η σύνδεση του Αγροτικού Τομέα με τον τουρισμό. Έχουμε χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, εκατοντάδες ξενοδοχεία υψηλής δυναμικής, και ακόμα δεν έχουμε πλήρως καταφέρει να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον ξενοδοχειακό στο κομμάτι της εστίασης.
Νομίζω ότι μπορούμε να φέρουμε σε επαφή αυτές τις ομάδες, και να δουλέψουν μαζί, με την αρωγή του Δήμου. Τέτοιες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν. Είχαν μικρό αποτέλεσμα σχετικά με την έρευνα για το τι παράγεται στην περιοχή μας και τι ανάγκες υπάρχουν.
Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε με πολύ δουλειά, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε υπεραξία για τους παραγωγούς, αλλά και το κομμάτι της εστίασης να έχει την σωστή ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχει στους επισκέπτες μας.
Προτεραιότητα είναι και η σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, και των θεσμικών οργάνων»
– Πώς σκοπεύετε εσείς να δουλέψετε προς όφελος του Δήμου αν εκλεγείτε και αναλάβετε μια θέση ευθύνης στο Συμβούλιο που α προκύψει;
«Με τη μεγαλύτερη όρεξη, ενέργεια και ευρύτερη συναίνεση των δημοτών.
Με το πάθος που με διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια στην επαγγελματική μου πορεία. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα μου.
Ο κόσμος που με ξέρει τα γνωρίζει. Όσοι δεν με γνωρίζουν θα ήθελα να είναι σίγουροι ότι εφόσον εμπιστευτούν εμένα και βέβαια το συνδυασμό μας, θα μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι και περήφανοι με τις επιλογές τους»
-Ως δημότης Χερσονήσου κάντε μας έναν απολογισμό της προηγούμενης τετραετίας
«Οι πλημμύρες του 2020, έναν χρόνο μετά την ανάληψη των αρμοδιοτήτων αυτής της Δημοτικής Αρχής έφεραν πίσω πολλά πράγματα.
Άλλαξαν τις προτεραιότητες σε δραματικό επίπεδο. Οι σχεδιασμοί άλλαξαν. Κάθε όραμα έπρεπε να υποχωρήσει για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες που είχαν προκύψει. Έπρεπε να καθαριστούν σπίτια και αγροτικοί δρόμοι. Να φτιαχτούν βασικές υποδομές.
Σε αυτές τις συνθήκες παρουσιάστηκε και ο Covid, με οικονομική συνέπεια μια μεγάλη απώλεια εσόδων για το Δήμο που έφτασε τα 5,5 – 6 εκ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, και δεν μπορούσαν να αποδώσουν αυτά που απέδιδαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η Δημοτική Αρχή όμως παρά τις δυσκολίες αυτές κατάφερε να υλοποιήσει βασικές υποδομές.
Ένα βασικό όραμα για παράδειγμα είναι η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του παραλιακού στη Χερσόνησο.
Έργο υποδομής που δεν είχε «ακουμπήσει» κανείς μέχρι τώρα. Ένα οραματικό έργο που έχει ενταχτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπάρχει μελέτη 1,5 εκ. ευρώ για αυτό το έργο από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Έχουμε δεσμεύσει ένα ποσό 8 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα, μαζί βέβαια με το νησί Ντία που ανήκει στη Δημοτική Κοινότητα Ελιάς.
Και η Ντία θα πάρει ένα μεγάλο μέρος αυτού του πακέτου, ώστε να φτιαχτούν λιμενοβραχίονες και καλύτερες προσβάσεις για να μπορούν οι επισκέπτες μας να απολαμβάνουν αυτόν τον προορισμό που ανήκει διοικητικά στα όρια του Δήμου Χερσονήσου.
Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι οι σχολικές μονάδες δούλεψαν πολύ καλά. Υπήρχε άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή. Δημιουργήθηκαν καταλληλότητες χώρων για νέα σχολεία. Τα περισσότερα αναβαθμίστηκαν.
Στο Δήμο Χερσονήσου υπάρχουν έντεκα οικοδομικοί συνεταιρισμοί και αναμένονται ακόμα πέντε με έξι.
Έρχεται πολύς κόσμος, και πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Να αυξήσουμε τα δίκτυα ύδρευσης.
Αυτή την ώρα αναβαθμίζονται οι βιολογικοί καθαρισμοί στην περιοχή των Γουβών, των Μαλλίων και της Χερσονήσου.
Υπάρχει επίσης το εργοστάσιο κομποστοποίησης που έχει να κάνει με τη διαχείριση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, με το παραγόμενο κομποστ, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αστική και για επαγγελματική χρήση.
Έγιναν πολλά πράγματα παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπήρχαν την προηγούμενη τετραετία.
Γεγονός κομβικό ήταν ότι δεν στερήσαμε από τον πολίτη τον πολιτισμό. Κάναμε πολλές εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά. Όλοι οι κάτοικοι, απόλαυσαν όπου κι αν βρίσκονταν πολιτιστικές δράσεις, και μουσικές εκδηλώσεις. Υπήρχε το καρναβάλι των Μαλλίων. Τίποτα δεν πήγε πίσω από όλα αυτά, παρά τις ζημιές. Απλά κάποια πράγματα δεν γινόταν να τρέξουν περισσότερο, γιατί από την αρχή άλλαξαν οι προτεραιότητες»
-Στο συνδυασμό σας υπάρχουν αρκετοί νέοι ηλικιακά υποψήφιοι.
«Πράγματι, η μεγάλη πλειοψηφία στο συνδυασμό μας είναι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Αυτοδιοικητικές εκλογές, σε σχέση με τους συνυποψηφίους μου στις άλλες παρατάξεις, στους οποίους θέλω επίσης να ευχηθώ καλή επιτυχία.
Η ομάδα μας είναι πολύ «φρέσκια». Έφερε νέες ιδέες, και καθημερινά φέρνει νέες προτάσεις. Είχα την τύχη να ανακοινωθώ πρώτος υποψήφιος της παράταξης μας στις 24 του προηγούμενου Μαρτίου, οπότε έζησα την περίοδο των ζυμώσεων. Αυτής της παραγωγικής διαδικασίας για να ορίσουμε υποψήφιους στο συνδυασμό μας.
Ήταν ένα μαγευτικό εξάμηνο, που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου που έκλεισαν οι συνδυασμοί. Είχα την τύχη να γνωρίσω τα περισσότερα μέλη από πολύ κοντά. Πρόκειται για μια ομάδα από όλα τα εργασιακά αντικείμενα με μεγάλη όρεξη για δουλειά. Βεβαίως κοντά μας έχουμε και ανθρώπους έμπειρους στην Αυτοδιοίκηση που θα μας δώσουν τα φώτα τους ώστε να κάνουμε ομορφότερο τον τόπο μας.
Μπορώ να πω ότι υπάρχει η ιδανική αναλογία μεταξύ «νέου» και «έμπειρου» στοιχείου»
-Σε ότι έχει να κάνει με το Δημοτικό Συμβούλιο και τη λειτουργία του. Πως λειτούργησε μέχρι σήμερα, και με ποιο τρόπο μπορούν να επιτευχθούν αποδοτικότερα οι συνεργασίες μεταξύ των μελών του
«Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή ο Γιάννης Σέγκος είχε αποφασίσει οι συνεδριάσεις να γίνονται με ζωντανή κάλυψη, για να μπορεί να τις παρακολουθεί οποιοσδήποτε με το πάτημα ενός κουμπιού.
Στόχος ήταν να έρθει ο δημότης κοντά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν λίγο περίεργο γιατί ίσχυε ο νόμος της απλής αναλογικής. Ουσιαστικά τις αποφάσεις τις έπαιρνε η αντιπολίτευση.
Το 2019 η κυβέρνηση έλυσε αυτό το θέμα δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο μέσω των ζωντανών συνεδριάσεων.
Να γίνει ακόμα πιο διαδραστικό, και να συμμετέχουν οι πολίτες σε αυτό. Είναι όνειρο μου είναι να συμμετάσχω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χερσονήσου.
Πολλές φορές είχα πάρει το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποκτήσω μια εξοικείωση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».
-Από τις καθημερινές επαφές που έχετε με τους πολίτες ποια είναι η αίσθηση που έχετε εισπράξει;
«Ο πολίτης έχει πάντα παράπονα από μια Δημοτική Αρχή. Σε γενικές γραμμές όμως τον βλέπω και συμμετέχει ενεργά παρά το ότι βρισκόμαστε ακόμα σε τουριστική σεζόν. Στις περιοδείες μας γινόμαστε κοινωνοί των προβλημάτων του»
-Τι σας ζητάνε περισσότερο;
«Αυτό που μας ζητάνε περισσότερο είναι να είμαστε ενωμένοι. Κατεβαίνουμε περίπου 750 υποψήφιοι στο Δήμο Χερσονήσου. Ο κόσμος μας ζητάει να μην έχουμε κόντρες και έριδες, αλλά να έχουμε ενότητα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις γινόμαστε κοινωνοί πολλών παράδοξων καταστάσεων ειδικά στα χωριά. Υπάρχουν υποψήφιοι διαφορετικών συνδυασμών ακόμα και από την ίδια οικογένεια.
Ο κόσμος αποστρέφεται την καταστροφολογία, και την παρελθοντολογία. Το δικό μας «μότο» είναι «μόνο μπροστά», και πρέπει να το υπερασπίζουμε σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό»
-Μιλήστε μας οραματικά για το Δήμο Χερσονήσου. Πως τον οραματίζεστε σε δέκα χρόνια;
«Σαν μία μίξη όσων προανέφερα. Ξεκινώντας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Να μην υπάρχουν χαρτιά στα γραφεία. Αυτό είναι το προσωπικό μου όραμα. Να μη χρειάζεται ο πολίτης να καλύπτει 40 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθεί. Να μπορούμε να του λύσουμε το πρόβλημα πολύ γρήγορα. Να έχει αμεσότητα στην πληροφόρηση, και να γίνει συμμέτοχος στη λήψη των αποφάσεων.
Υπάρχουν τα έργα που έχουμε ανακοινώσει, όπως η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Χερσονήσου, η κατασκευή της μαρίνας στα Μάλλια, τα έργων πολιτισμού, και η σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.
Όλα αυτά είναι καλά αλλά για να οραματιστούμε πρέπει να συμμετέχει και ο δημότης στη λήψη των αποφάσεων. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της νέας γενιάς. Να φέρουμε το δημότη συμμέτοχο στη λήψη αποφάσεων όσο συχνότερα γίνεται»
-Σε τι επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή η συμμετοχή των δημοτών; Υπάρχει θέληση για συμμετοχή;
«Εκτιμώ ότι υπάρχει. Το βλέπω καθημερινά στις περιοδείες που πηγαίνουμε, πρέπει όμως να δοθούν και κίνητρα στο Δημότη για να λάβει μέρος. Η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Σέγκου έκανε αρκετές διαβουλεύσεις, στις οποίες δε συμμετείχε πολύς κόσμος. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει προτεραιότητα στο εξής. Ο κόσμος πρέπει να γίνει κοινωνός και συμμέτοχος των αποφάσεων»
-Εσείς τι ζητάτε από τον Δημότη;
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο κάθε Δήμος πρέπει να πείσει τον δημότη να γνωρίσει τα θεσμικά του όργανα.
Να γνωρίσει τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, να ξέρει πώς γνωμοδοτεί, τι αποφάσεις παίρνει. Να συμμετέχει στα τοπικά και δημοτικά συμβούλια, έχοντας γνώμη και γνώση.
Να μην περιορίζεται μόνο στην ψήφο η συμμετοχή του δημότη. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. Είμαστε νέα γενιά, νέα ομάδα και αυτό το οφείλουμε στους εαυτούς μας και τις επόμενες γενιές»
«Είναι ευκαιρία για τους νέους που θα ασχοληθούμε για πρώτη φορά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα έχουμε μπροστά μας μια πενταετία, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Είναι μια ευκαιρία γιατί θα γίνουν πολλές αλλαγές στο Δήμο Χερσονήσου, που θα έχει στην «πλάτη» του το νέο αεροδρόμιο του Καστελλίου. Θα γίνει μια πολύ σοβαρή επένδυση στην πρώην αμερικάνικη βάση, και αναβαθμίσεις σε πολλές υποδομές. Είναι ευκαιρία αυτά να τα κάνουμε όλοι μαζί. Η παράταξη μας η «Σύμπραξη Ενεργών Πολιτών Δήμου Χερσονήσου» με επικεφαλή τον Γιάννη Σέγκο είναι η καλύτερη επιλογή για το Δημότη για να γίνουν έργα και να κοιτάξουμε «μόνο μπροστά».