Από τις αρχές Ιανουαρίου-εκτός απροόπτου- θα ξεκινήσει ο οργανωμένος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας, είπε ότι το απόγευμα θα εξηγήσει στο πλαίσιο συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό, το σκεπτικό της κυβέρνησης για τις αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς αυτό το διάστημα.
Αναφερόμενος στη θεματολογία του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, εστίασε μεταξύ άλλων σε τρεις -όπως είπε- σημαντικές πρωτοβουλίες.
Αυτές αφορούν το νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων που παρουσιάζεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, το τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, το οποίο είναι -όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης- ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες.
Για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων, είπε ότι αποτελούσε μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
«Για να το πω με πολύ απλά λόγια, ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να εισηγούνται οι ίδιοι μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία όμως θα έχουν μελετήσει και θα έχουν ωριμάσει με δική τους χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ευελιξία απέναντι στη γραφειοκρατία και ενεργοποίηση της ιδιωτικής καινοτομίας προς όφελος του Δημοσίου. Και έναν, φυσικά, τρόπο ακόμα να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με το τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ανέφερε ότι έχει ήδη ενσωματώσει την εμπειρία της δημόσιας διαβούλευσης, και είναι μία γιγαντιαία προσπάθεια συνολικής οικονομικής αξίας που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο των δύο αυτών περιοχών με επενδύσεις στην έξυπνη γεωργία, στην σύγχρονη μεταποίηση, στον βιώσιμο τουρισμό, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία.
«Δεκαέξι από τις προτάσεις οι οποίες μας έχουν ήδη υποβληθεί έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο» ενημέρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η τρίτη πρωτοβουλία είναι η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας. Πρόκειται για ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο -όπως είπε ο πρωθυπουργός- θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, έχει 15 ειδικούς στόχους, παραπάνω από 50 δράσεις. Το χαρακτήρισε «ένα απαραίτητο θεσμικό βήμα που δεν καταπολεμά απλά το διαδικτυακό έγκλημα, αλλά προσφέρει στην Ελλάδα την προστιθέμενη αξία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος».
Τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έως το τέλος του έτους θα ακολουθήσει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπου εκεί θα γίνει ο απολογισμός των θεμάτων που απασχόλησαν την κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
«Για να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό ήμασταν συνεπείς με την στοχοθεσία την οποία είχαμε θέσει στην αρχή του χρόνου», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς του.