Ανακοινώνοντας νέες πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης του υφιστάμενου προγράμματος ενίσχυσης της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τη διαχείριση της πανδημίας και τις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αιχμές για την αρνητική διάθεση με την οποία, όπως είπε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει τις επιτυχίες της σημερινής κυβέρνησης, στον οποίο μάλιστα καταλόγισε ότι δεν έχει πάρει τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι απαντά στα δύο επιχειρήματα του κ. Τσίπρα, πρώτον στο ότι «στην οικονομία τα πράγματα πήγαιναν πολύ άσχημα πριν τον κορονοϊό» και δεύτερον ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ανεπαρκή και θα έπρεπε να δοθούν πολλά περισσότερα σε πολλούς περισσότερους».
«Ήταν πράγματι τόσο άσχημα τα πράγματα στην οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, όσο τα παρουσιάζετε;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Κάποιοι είναι πιο υποκειμενικοί, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, μια μέτρηση του πώς αντιλαμβάνεται η ίδια η αγορά και οι καταναλωτές την οικονομική πορεία της χώρας -δεν χρειάζεται να σας πω πώς εκτινάχθηκε ο δείκτης μετά τις εκλογές. Υπάρχει όμως και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης οικονομικής απόδοσης κι αυτό δεν είναι άλλο από το πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Διότι οι αγορές είναι αυτές οι οποίες μας δανείζουν, θα εξακολουθούν να μας δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο για να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- φυσικά επί δικών σας ημερών αυξήθηκε».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στις 12/3 του 2019 βγήκε με κόστος δανεισμού 3,9% ενώ αντέτεινε ότι η ελληνική οικονομία σε συνθήκες πανδημίας, μεγάλης κρίσης, δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. «Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «επειδή ακριβώς δρούμε στο πλαίσιο μια οργανωμένης οικονομικής κοινότητας που δεν είναι άλλη από την ευρωζώνη, αξίζει να σας διαβάσω το πρωτότυπο κείμενο από τα συμπεράσματα του Eurogroup της 11ης Ιουνίου του 2020» και ανέγνωσε στα αγγλικά την αναφορά ότι η ελληνική κυβέρνηση τα κατάφερε καλά στη διαχείριση της πανδημίας και τη συγχαίρει για την έκταση της οικονομικής αντίδρασης και τα μέτρα που έχει λάβει.
«Η περιβόητη λοιπόν ύφεση στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι ύφεση, είναι ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος και στην εξασφάλιση από «το διαφαινόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ένα πολύ σημαντικό ποσό το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 και μετά».
Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Ένα τοις εκατό αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τρίτο τετράμηνο του 2019. Και το πρώτο τετράμηνο του 2020 ως διά μαγείας και κόντρα στις δικές σας προβλέψεις η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσος ήταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη; Ήταν 3,6%. Τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση κι εσείς μιλάτε για ύφεση ΝΔ και ύφεση Μητσοτάκη».
Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως «η ελληνική οικονομία είχε μπει στο 2020 με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή. Το ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους δύο μήνες του 2020 ήταν πολύ υψηλή, πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, σημαίνει επίσης ότι η ελληνική οικονομία τελικά τουλάχιστον ως προς τον Μάρτιο του 2020 χτυπήθηκε λιγότερο από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». Τόνισε επίσης ότι αναθεωρούνται προβλέψεις καθώς η χώρα μας τα κατάφερε όχι μόνο στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι θα ήταν καλό να γίνει κάποια στιγμή ένας απολογισμός «τώρα που έχουμε στοιχεία» της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Να δούμε απολογιστικά τι έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια και ποιος ήταν ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας… όχι μόνο για το 2015 αλλά συνολικά αυτά τα τέσσερα χρόνια- 0,7% όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 2,3».
Όπως είπε, ωστόσο, όλα όσα αφορούν το παρελθόν έχουν κριθεί, οπότε αξίζει «να συζητήσουμε για το σήμερα, για το αύριο και για όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν ακόμα στην ελληνική οικονομία».
Θωρακίσαμε το ΕΣΥ – Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους
Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων επισημαίνοντας: «με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατ. ευρώ. Δώσαμε έκτακτο επίδομα, δώρο, αμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Μας κόστισε περίπου 90 εκατομμύρια. Αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4.300 προσλήψεις, νοσηλευτών και γιατρών. Διπλασιάσαμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις κλίνες εντατικής θεραπείας, ξεπεράσαμε τις 1.000 κι έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα σχέδιο ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε εντός των επόμενων μηνών περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τις κλίνες. Μας παραδώσατε 565, εσείς που πολυδιαφημίζατε το ΕΣΥ και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό κι εμείς θα μπορέσουμε μέσα σ’ ένα χρόνο αυτές να τις διπλασιάσουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: 850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της Πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ σε υπαλλήλους, σε επαγγελματίες και 600 ευρώ σε επιστήονες. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές. Νομοθετήσαμε τη μείωση του ενοικίου, μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν ως τον Σεπτέμβριο σε πρώτη φάση τα επιδόματα ανεργίας όπως και εκείνα 120.000 αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του Τουρισμού». Προσέθεσε ότι για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων διατίθενται 7 δισεκατομμύρια σε επιχειρήσεις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, με την εγγύηση σε ύψος 80% του ελληνικού δημοσίου». Ανέφερε επίσης ότι πριν από αυτό έτρεξε το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες να βάλουν τραπεζικά κριτήρια στο δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στις τράπεζες επεσήμανε: «Θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα ανταποκριθούν στο καινούργιο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας… και πιστεύω ότι από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία. Στα ζητήματα λοιπόν που αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων δεν βλέπω να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της δικιάς σας και της δικιάς μας πρότασης».
«Η επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία σπεύσατε να απαξιώσετε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, «είναι ένα πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα θα ενισχυθεί και θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις μικρές και μεγαλύτερες που είδαν όπως είπε για πρώτη φορά ενίσχυση ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόνισε ότι «η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο επιχειρήσεις που το έχουν σήμερα ανάγκη. Όλα αυτά αθροίζονται στο ποσό για το οποίο μιλήσαμε. Τα κονδύλια που σήμερα από το βήμα επιλέγετε να αγνοείτε, είναι κονδύλια που δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς, ούτε οπισθοβαρώς, όπως γράφετε στην ερώτησή σας. Δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε και να υπάρχει αποτέλεσμα και να υπάρχουν εφεδρείες την επόμενη στιγμή».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «θέλω να αναφέρω και στην εθνική αντιπροσωπεία ότι η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς ελέγχους για τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει παραπάνω από 88.000 έλεγχοι, σε επιχειρήσεις, σε χώρους εργασίας. Ο πρώτος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες από ανεύθυνες πρακτικές που τους εκθέτουν σε περιττούς κινδύνους. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου αυτή επιβάλλεται, οι αναγκαίες αποστάσεις, όλα τα μέτρα θα εποπτεύονται αυστηρά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι ένα μείγμα σεβασμού και προστασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται. Και θα επιμείνω ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών ιδιαίτερα στους κλάδους του Τουρισμού και της εστίασης πρέπει να γίνεται με απόλυτη συμμόρφωση στις υποδείξεις των ειδικών».
Προτεραιότητα να μη χαθούν θέσεις εργασίας
Και προσέθεσε: «Από την αρχή της υγειονομικής περιπέτειας είχα τονίσει ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο. Πρώτα απ’ όλα το κράτος, μετά οι επιχειρήσεις και τελευταίοι οι εργαζόμενοι. Για να υπάρξει όμως αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες τής πραγματικής οικονομίας αλλά και να εναλλάσσει με ευελιξία τα τακτικά με τα στρατηγικά στοιχεία. Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία για την απασχόληση. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια σύμπραξη της Πολιτείας με τις δυνάμεις της παραγωγής Έχει ως κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις που να δημιουργούν νέο πλούτο, όπως δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις που προκόβουν χωρίς εργαζόμενους που προκόβουν κι αυτοί μαζί τους», τόνισε. «Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας και ανεργία σημαίνει πάνω απ’ όλα αδικία. Όποιος επικαλείται κοινωνική ευαισθησία οφείλει πριν απ’ όλα να δώσει μάχη για τη δουλειά κι αυτό θα γίνει αν η εργασία σε αναστολή συνδυαστεί για ένα διάστημα με την ενίσχυση της πραγματικής απασχόλησης».
Επεσήμανε ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά εργασίας απαιτούν λύσεις τολμηρές, ρεαλιστικές και προσωρινές για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. «Και αυτό ακριβώς έρχεται να υπηρετήσει το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία». Επεσήμανε ότι μέσω αυτού δίνεται δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν να ορθοποδήσουν γιατί απαλλάσσονται από ένα μέρος του μισθολογικού κόστους ενώ οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά διατηρούν τις δουλειές τους.«Με άλλα λόγια από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας. Και αντί για τα λουκέτα επιλέγει την απασχόληση».
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία» έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. «Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να στηρίζει τον κοινωνικό του ρόλο και πότε πρέπει και μπορεί να επιτρέπει στην επιχειρηματικότητα να δράσει δημιουργικά», υπογράμμισε. «Αντιπολιτεύεστε μία κυβέρνηση η οποία υπάρχει μόνο στον φαντασιακό σας κόσμο… Αυτή η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έριξε χρήματα στην αγορά και απέδειξε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι παρόν και να αξιοποιεί όλα τα πυρομαχικά τα οποία έχει στη διάθεσή του».
Επισημαίνοντας ότι η ευημερία της χώρας πληγώθηκε από το πέρασμα του ιού ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει ύφεση αλλά θα καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια με κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας για την αναγέννηση της οικονομίας.
Επιπλήττοντας την αντιπολίτευση για την αντίδρασή της στη καμπάνια για τον κορονοϊό, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι η έξωθεν καλή μαρτυρία και τα καλά λόγια στον διεθνή Τύπο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας και τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αποτέλεσμα πληρωμένων καταχωρήσεων.
«Όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κανείς την υγειονομική κρίση τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας και τόσο τελικά θα είναι ευκολότερη η επάνοδος σε μια ταχύτερη και δυναμικότερη ανάκαμψη», επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Ο κορονοϊός μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν έπληξε όμως τις βάσεις μας. Αυτές που θεμελίωσαν την εμπιστοσύνη των εταίρων πριν ακόμα ενσκήψει η πανδημία και που σε λίγο θα πλαισιωθούν και από τα νέα ευρωπαϊκά κεφάλαια που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ανέφερε στη συνέχεια, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα επί της κυβέρνησής του και ειδικότερα όπως είπε τέσσερις επενδύσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία. «Δυο ελληνικά start up εξαγοράστηκαν για πολύ σημαντικά ποσά για δεκάδες εκατομμύρια, σε τρίτη επιχείρηση εισήλθε σημαντικό κεφάλαιο από εξωτερικό και η προβληματική Forthnet αγοράστηκε και αυτή διασώζοντας τις θέσεις εργασίας και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αυτές είναι επενδύσεις που έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες εντός πανδημίας».
Ακολούθως ανέλυσε το πρόγραμμα υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δανεισμό και από το οποίο η χώρα έχει λαμβάνειν περί τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναγνώρισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι χαιρέτισε το πρόγραμμα αυτό και είπε ότι πρέπει να επισημανθούν τρία δεδομένα. Είπε:
«Και τουλάχιστον πρέπει να σας αναγνωρίσω ότι χαιρετίσατε αυτό το πρόγραμμα. Θα σας ήταν δύσκολο εξάλλου να κάνετε κάτι διαφορετικό. Αλλά εδώ πέρα θα πρέπει να επισημάνουμε τρία δεδομένα τα οποία είναι σημαντικά. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί. Απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου και θα έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη διαπραγμάτευση.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά επενδύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν από το 2021. Όταν μας ζητάτε, δηλαδή, να ξοδέψουμε χρήματα σαν να μην υπάρχει αύριο το 2020, γιατί πήραμε κάποια χρήματα σημαντικά τα οποία θα πέσουν στην ελληνική οικονομία το 2021, αυτό λέγεται “ μήλα με πορτοκάλια”, κύριε Τσίπρα. Άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός και οι δυνατότητές του για το 2020, άλλο ένα αναπτυξιακό εργαλείο από το 2021 το οποίο θα έρθει να χρηματοδοτήσει πρωτίστως επενδύσεις. Συγχέετε δύο έννοιες τελείως διαφορετικές.
Είναι σαν να μας λέτε -θα έπρεπε να τα ξέρετε αυτά μετά από τέσσερα χρόνια, τεσσεράμισι χρόνια, συγγνώμη, πρωθυπουργός της χώρας- ότι τα λεφτά του ΕΣΠΑ μπαίνουν στο κρατικό προϋπολογισμό και μπορούμε να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Όχι δεν μπορούμε να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε αυτά τα λεφτά και δεν θα μπορούμε να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και να σας πω και κάτι; Τα χρήματα αυτά, το σημαντικό αυτό ποσό, σε όποιο ποσό και αν καταλήξουμε -εύχομαι να καταλήξουμε τελικά στο ποσό των 32 δισεκατομμυρίων, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό- αυτή η κυβέρνηση δεν θα το σπαταλήσει. Θα το επενδύσει για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.
Γιατί τα χρήματα αυτά, σε κάθε περίπτωση, θα είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε σημαντικές δράσεις, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η κατάρτιση των εργαζομένων μας έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές συνθήκες, σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια. Να χρηματοδοτήσουμε ακόμα βασικές μας υποδομές, περιβαλλοντικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, φράγματα, στα οποία δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω. Να χρηματοδοτήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους.
Αναρωτιέμαι μερικές φορές, βλέπω εσάς και βλέπω και τους υπουργούς σας οι οποίοι διαχειρίστηκαν το σχετικό χαρτοφυλάκιο. Πόσο δύσκολο ήταν τελικά να γίνουν όλα αυτά τα αυτονόητα πράγματα τα οποία γίνονται σήμερα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, επιτέλους, οι πολίτες με εύκολο και ψηφιακό τρόπο. Δεν κάνατε τίποτα σε όλα αυτά. Τίποτα δεν κάνατε. Μόνο με το διάστημα ασχολούσασταν. Φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και βλέπετε ότι μέσα στην πανδημία καταφέραμε, χωρίς να δαπανήσουμε σχεδόν καθόλου χρήματα, να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με έναν τρόπο που μας πιστώνεται συνολικά και να κάνουμε ένα άλμα ψηφιακής μετάβασης για το μέλλον. Αλλά έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε».
Τέσσερα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομάς
Πριν κλείσει την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέσσερις πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα προς ενίσχυση της οικονομίας. Τόνισε:
«Το πρώτο. Έχουν, ήδη, μιλήσει για αυτό οι δύο αρμόδιοι υπουργοί. Η ΣΥΝ-Εργασία ενισχύεται με ακόμα σχεδόν 200 εκατομμύρια και έτσι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καλύπτει και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Και εάν χρειαστεί, αυτή η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών θα επεκταθεί και για τον Αύγουστο και για τον Σεπτέμβριο.
Ακούσαμε την αγορά. Μίλησα προσωπικά με πολλούς επιχειρηματίες και πείστηκα, πράγματι, ότι το αίτημά τους να έρθει το κράτος να καλύψει ένα μέρος των εργοδοτικών εισφορών, όταν αυτοί απασχολούν εργαζόμενους για το 50% του χρόνου τους, ήταν ένα αίτημα δίκαιο. Γι’ αυτό και ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε αυτή τη διόρθωση στο Πρόγραμμα Συν-Εργασία και να καλύψουμε ένα κομμάτι των εργοδοτικών εισφορών.
Ερχόμαστε, όμως, να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μπορώ, λοιπόν, σήμερα να ανακοινώσω ότι οι οφειλές Μαρτίου έως και το Σεπτέμβριο, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου, και μάλιστα από το 2021.
Μπορώ, επίσης, σήμερα να ανακοινώσω ότι έχουμε αποφασίσει με το οικονομικό επιτελείο να αυξήσουμε τον αριθμό των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις φετινές τους υποχρεώσεις σε οκτώ μηνιαίες αντί τριών διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε οκτώ δόσεις αντί έξι μηνιαίων και οι ιδιοκτήτες σε έξι αντί πέντε. Ο στόχος, πάντα, είναι να διευκολυνθεί η ρευστότητα των φορολογούμενων.
Και τέταρτον, ανακοινώνω σήμερα ότι επανερχόμαστε σε μια λογική επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων. Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις φετινές τους υποχρεώσεις θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου ύψους 2%. Ο στόχος είναι να πληρώσουν λιγότερο φόρο όλοι οι υπόχρεοι, αλλά να εξασφαλιστεί και η ομαλή και έγκαιρη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «είμαστε πια στη φάση που από το μέτωπο της υγείας περνάμε στον αγώνα για την οικονομία. Παραμένουμε, όμως, και θέλω να το τονίσω αυτό, σε απόλυτη επιφυλακή για την ασφάλειά μας. Το πρώτο μας μέλημα, όμως, είναι η στήριξη της εργασίας, η προστασία της εργασίας, η στήριξη εργαζόμενων, η στήριξη επιχειρήσεων, ώστε να τεθούν και πάλι σε κίνηση οι μηχανές της παραγωγής. Δίνουμε έτσι στις εποχές το νόημα που απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Μετατρέπουμε το καλοκαίρι σε καιρό σποράς της φροντίδας, ώστε το φθινόπωρο να γίνει η άνοιξη της ελπίδας και να ανατείλει μέσα στον χειμώνα του 2020 και στην άνοιξη του 2021 ο ζεστός ήλιος της ανάπτυξης».