Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters συνέλλεξε μερικές πρόσφατες μελέτες σχετικά με τον SARS-CoV-2, στις οποίες περιλαμβάνονται έρευνες που χρήζουν περαιτέρω μελέτης για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Ακολουθεί η περίληψη των νέων μελετών για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, τα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA, γίνονται σταθερά πιο ισχυρά για τουλάχιστον έξι μήνες.
Μετά τον εμβολιασμό, ορισμένα Β κύτταρα μετατρέπονται σε βραχύβια κύτταρα που παράγουν αντισώματα, ενώ άλλα εντάσσονται σε βλαστικά κέντρα στους λεμφαδένες, ένα «στρατόπεδο εκπαίδευσης» όπου ωριμάζουν και τελειοποιούν τις ικανότητές τους.
«Τα κύτταρα από τα βλαστικά κέντρα που ‘εκπαιδεύονται’ μπορούν να μετατραπούν σε μακροχρόνια κύτταρα που παράγουν αντισώματα και ζουν στο μυελό των οστών μας ή σε Β κύτταρα μνήμης που είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν αν μολυνθεί το άτομο», εξήγησε ο Άλι Έλεμπεντι στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι λεγόμενες αντιδράσεις των βλαστικών κέντρων διαρκούν μόνο λίγες εβδομάδες. Αλλά οι αναλύσεις αίματος, λεμφαδενικού ιστού και μυελού των οστών από εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, έδειξαν ότι οι αντιδράσεις των βλαστικών κέντρων που προκλήθηκαν, διήρκησαν τουλάχιστον έξι μήνες, με τα αντισώματα να αναγνωρίζουν όλο και καλύτερα και να επιτίθενται στην πρωτεΐνη ακίδα του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, ανέφερε η ομάδα του Έλεμπεντι σε άρθρο της στο Nature.
Οι ερευνητές δεν δοκίμασαν την ικανότητα των ώριμων αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τις παραλλαγές, αλλά θεωρητικά, είπε ο Έλεμπεντι, τα αντισώματα θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν καλύτερα τα μέρη της ακίδας που είναι κοινά στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και τις παραλλαγές του. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν οι ερευνητές αν αυτή η ισχυρή απόκριση του βλαστικού κέντρου συμαβίνει μόνο με τα εμβόλια mRNA ή αν προκαλείται και από τα πιο παραδοσιακά.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια που έχουν υποστεί βλάβη από την COVID προκαλούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία
Τα δυσλειτουργικά ερυθρά αιμοσφαίρια συμβάλλουν στους τραυματισμούς των αιμοφόρων αγγείων που είναι συνηθισμένοι στη σοβαρή μορφή της COVID-19, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες.
Όπως αναφέρει το Reuters, πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν βλάβη στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, βλάβη των οργάνων και άλλες επιπλοκές. Τα νέα ευρήματα από τα αιματολογικά δείγματα 17 ασθενών με μέτρια μορφή της νόσου και 27 υγιών εθελοντών επιβεβαιώνουν τη «βαθιά και επίμονη ενδοθηλιακή δυσλειτουργία» ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, ανέφεραν οι ερευνητές την Τετάρτη στο JACC: Basic to Translational Science.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια των ασθενών με COVID-19 απελευθερώνουν λιγότερα ωφέλιμα μόρια μονοξειδίου του αζώτου και περισσότερα επιβλαβή μόρια που προκαλούν φλεγμονή, δήλωσε στο Reuters ο Άλι Μάντι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στη Στοκχόλμη.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα ενός συγκεκριμένου ενζύμου, τα φλεγμονώδη μόρια τραυματίζουν την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, το αγγείο δεν μπορεί να χαλαρώσει σωστά.
Η δυσλειτουργία αναστρέφεται με φάρμακα που αποκαθιστούν τα φυσιολογικά επίπεδα ενζύμων και περιορίζουν την παραγωγή των επιβλαβών μορίων, πρόσθεσε ο Μάντι. Το πείραμα διεξήχθη με βάση το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού οπότε δεν είναι σαφές εάν τα ερυθρά αιμοσφαίρια επηρεάζονται ομοίως στις λοιμώξεις που προκαλούνται από τις παραλλαγές του.
Ένα ντουλάπι UV-C που απολυμαίνει μάσκες N95
Μια διεθνής ομάδα φυσικών, μηχανικών και γιατρών σχεδίασε ένα φθηνό, εύκολο στην κατασκευή ερμάριο με λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-C) που επέτρεψε σε κλινικές υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα να απολυμάνουν και να επαναχρησιμοποιήσουν πάνω από 900.000 προστατευτικές μάσκες N95.
Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό ντουλάπι γραφείου επενδεδυμένο με οικιακό αλουμινόχαρτο και με λαμπτήρες UV-C στο μπροστινό και πίσω μέρος του, όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο NEJM Catalyst.
«Βάζετε τις μάσκες σε ένα ράφι, τις τοποθετείτε στο ντουλάπι, κλείνετε τις πόρτες και ενεργοποιείτε τη συσκευή για να εφαρμόσει τη σωστή δόση UV-C ώστε να αδρανοποιήσει τον κορωνοϊό», δήλωσε η Νικόλ Σταρ, εκπαιδευόμενη χειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία ηγήθηκε της προσπάθειας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
Η ομάδα στρατολόγησε φοιτητές για να κατασκευάσουν τα ερμάρια και συνεργάστηκε με πρεσβείες για να κανονίσει την αποστολή των απαραίτητων εξαρτημάτων. Στο έργο εργάστηκαν ομάδες μηχανικών σε εννέα χώρες και νοσοκομεία σε 12 χώρες.
«Συνολικά, 21 ερμάρια τέθηκαν σε χρήση σε νοσοκομεία και υπολογίζουμε ότι απολυμάνθηκαν 930.000 μάσκες N95 για επαναχρησιμοποίηση, από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022», δήλωσε η Σταρ.
Ο εξοπλισμός απολύμανσης που χρησιμοποιείται σήμερα στα νοσοκομεία των ΗΠΑ μπορεί να κοστίζει 80.000 δολάρια ανά μονάδα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ομάδα εκτίμησε ότι το δικό της ερμάριο μπορεί να κατασκευαστεί με περίπου 500 έως 1.500 δολάρια ανάλογα με την τοποθεσία και μπορεί να επεξεργαστεί σχεδόν 5.000 μάσκες την ημέρα στη μέγιστη δυναμικότητα.
Πηγή: ertnews.gr