Σε ανακοινώσεις προχώρησε και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σερκέϊ Λαβρόφ, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι συνομιλίες με το Κίεβο έχουν αναβληθεί
«Η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναβάλει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από Ουάσιγκτον, ανέφερε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, ενώ πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν». Ο πολυαναμενόμενος δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, επρόκειτο σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης. Όταν αυτό δεν συνέβη, η αμέσως επόμενη πληροφορία ήταν ότι θα ξεκινούσαν την Πέμπτη το πρωί.
Αβεβαιότητα για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ωστόσο φάνηκε πιο έτοιμος για διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου. «Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», είπε ο πολύπειρος διπλωμάτης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σήμερα.
«Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους», τόνισε.
Ο τόπος των συνομιλιών
Λίγο πριν τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής ανέφερε στο Interfax, ότι το Κίεβο ζητά από τη Ρωσία να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών από τη Λευκορωσία σε άλλη χώρα.
«Το Κίεβο απορρίπτει τη Μπελάγια Βέζα -στην περιοχή Μπρεστ -ως τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών. Προτείνουν να μεταφερθούν σε γειτονικές χώρες. Εν τω μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να διεξαγάγει συνομιλίες μόνο στο έδαφος της Λευκορωσίας για να αποφύγει τις προκλήσεις», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής στην Interfax.
«Οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν όλη την Ευρώπη υπό τον έλεγχό τους, και η Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς εκπληρώνει έναν ρόλο σε αυτό. Είναι σαν το Χόλιγουντ, τις ταινίες με το απόλυτο κακό και το απόλυτο καλό, και εμάς μας εμφανίζουν σαν το απόλυτο κακό. Αυτό είναι θλιβερό και ελπίζουμε να σταματήσει».
«Μας είπαν επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για εμάς… Πώς μπορεί κάποιος να μας υποδείξει τι είναι καλό για εμάς;», διερωτήθηκε ο κ. Λαβρόφ.